Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Školné? V dohledné době ho neočekávejte

Ačkoliv měli studenti platit za vysoké školy již od příštího roku, nakonec se tento bod do koaliční smlouvy nepodařilo protlačit. Školné však do budoucna není vyloučené, pravděpodobně se ale dříve dočkáme zápisného.

Školné patří patrně k nejkontroverznějším tématům současného školství. Zavést, nebo nezavést? Pokud ano, pak jakou formou? Bude školné pro stát opravdu tak výhodné a vydělají na tom něco i sami studenti? Nebudou školným znevýhodněni žáci ze sociálně slabších rodin? Tyto a mnohé další otázky se stále nedaří uspokojivě zodpovědět. Možná právě z tohoto důvodu vláda zavedení školného odložila na neurčito. Jisté ale je, že se poplatkům za VŠ nevyhneme. „Diskusi o finanční spoluúčasti studentů se nemůžeme vyhnout, protože ta prochází všemi zeměmi,“ řekl ministr Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Odmítá však zadlužování mladých lidí a také si nepřeje, aby školné z finančních důvodů bránilo někomu ve studiu. Zároveň dodává, že ČR zatím není na školné dostatečně připravena. Zdali se v brzké době podaří prosadit zápisné, není jasné, dozvíme se to nejspíše během tohoto roku.

Ve světě je placení školného běžné a mnohdy jsou částky natolik vysoké, že jsou rodiče nuceni spořit svým dětem na studia již od narození. Ačkoliv bylo zavádění školného v Evropě donedávna takříkajíc trendem, a to často za velkého rozhořčení samotných studentů, v současnosti od něj mnohé státy spíše ustupují. I u nás se školné potýká s nevolí ze strany studentů, akademických senátů i veřejnosti. Ministerstvo školství otázku placení za VŠ odložilo na druhou kolej a momentálně se zaměřuje především na novelu vysokoškolského zákona.

Jaká je tedy budoucnost školného? Kdo ví. Zatím si na něj ale kasičky chystat nemusíme.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio