Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Školní uniformy: Stírají sociální rozdíly a povyšují vzdělávání na společenskou událost

Myslíte si, že uniformy jsou přežitek? Připadají Vám v dnešní době zbytečné? Možná, že po přečtení tohoto článku, změníte svůj názor!

Vidíme je skoro v každém americkém filmu ze studentského prostředí, ve Velké Británii se s nimi setkáme na každém kroku a v Polsku se nosí povinně. České školy však uniformám stále nemohou přijít na jméno, ačkoliv více než polovina studentů by školní uniformy, dle nejrůznějších anket a průzkumů, uvítala. Ale možná jim přeci jen svítá na lepší časy. První vlaštovkou může být základní škola na Praze 7. Od letošního září zavedla uniformy povinně, a to jako vůbec první veřejná škola v ČR. Do té doby byla jediným průkopníkem Open Gate, jež je stále  jedinou ,,uniformovanou" střední školou u nás. Zajímalo nás, jak se k nim staví tamní studenti i samotné vedení školy. Nejprve jsme se ptali Jitky Tkadlecové, tiskové mluvčí.

Co se týče povinného nošení uniforem, v České Republice jste naprostým unikátem. Co vedlo vaši školu k tomuto rozhodnutí?

Kolejní gymnázium Open Gate vychází z britského modelu, kde je nošení uniforem samozřejmostí. Důvodů pro nošení uniforem je v Británii, i zde na Open Gate pochopitelně několik. Jednak smazání sociálních rozdílů, dále oděv odpovídající cílům vzdělávání a výchovy, pocit sounáležitosti a hrdosti na svoji školu a v neposlední řadě praktičnost jednotného oděvu.

Následující otázky nám zopověděla zodpověděla Sára Poštulková, studentka sexty

V čem vidíš hlavní pozitiva? Existují také nějaké zápory?

Pozitivem je kromě výše zmíněného také to, že vzdělávání je minimálně oděvem povýšeno na společenskou událost, na kterou je třeba se důkladně připravit. Studenti též nemusí trávit dlouhé chvíle u skříně přemýšlením, co si dnes oblečou, protože všechny části se dají vzájemně kombinovat. Negativem školních uniforem může být omezování osobního projevu stylu studentů, uniformy se ale nenosí celý den.

Jaký mají k uniformám postoj sami studenti?

Souhlas s nošením uniforem je podmínkou pro přijetí studenta na školu. Nejsem si tedy vědoma, že by s nimi měl někdo větší problém - ve škole navíc není žádný student, kterému by se nenošení uniformy mohlo závidět. Horší je to ale na školních výletech, kdy na nás třeba v metru lidé hledí s podezřívavým výrazem; v takové chvíli je nejvhodnější být hrdá na to, že můžu reprezentovat svou školu.

Říká se, že člověk má s určitým typem oblečení spojené i určité vzorce chování. Myslíš, že se v nich studenti chovají jinak, dospěleji?

Uniformy chování určitě ovlivňují; ne jen díky vytvořenému dojmu, ale i proto, že v saku a s kravatou se jednoduše moc dobře běhat, nebo skákat nedá. Později však studenti zjistí, že k určitému typu oblečení patří i určitý typ chování, a začnou být k sobě ohleduplnější.

Doporučila bys nošení uniforem i jiným školám?

Uniformy bych doporučila minimálně i dalším gymnáziím, protože prostředí, pomáhající utvářet osobnost, by nemělo být jen myšlenkové, ale také esteticky na výši - a vyšší estetičnost než styl "každý pes jiná ves" se uniformám upřít nedá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio