Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Školské odbory: Bude se stávkovat

Regionální školství by mělo být chudší o 3,4 miliardy, což bude s největší pravděpodobností znamenat snížení platů zaměstnanců ve školství. Celkové úspory ve školství se plánují na 4,4 miliardy korun.

Regionální školství by mělo být chudší o 3,4 miliardy, což bude s největší pravděpodobností znamenat snížení platů zaměstnanců ve školství. Celkové úspory ve školství se plánují na 4,4 miliardy korun. „Pomůcky a ostatní běžné výdaje jsou na 30 procentech oproti roku 2007, takže tam už opravdu není kde brát. Tak by se to muselo týkat už jen a pouze platů. Takže, kdyby to mělo platit například od dubna, bude každý chudší o 1200 korun,“ upozornil šéf odborů František Dobšík. Doplnil, že něco takového způsobí akorát demotivaci učitelů a pracovníkům škol.

Odbory jsou připraveny pustit se i do několikadenní stávky, a to v případě, že by vláda část rozpočtu skutečně zmrazila. Krom toho ale byla pod názvem Jaro/léto 2012 zahájena i informační kampaň, která si klade za cíl na besedách v každém kraji sdělit školnímu personálu, jak by se škrty podepsaly konkrétně na nich. Místopředsedkyně odborového svazu Markéta Vondráčková konstatovala, že odboráři na svých rozhodnutích trvají. „Žádný ústupek není možný. Pakliže nás a pana ministra vláda nevyslyší, nezbude nám nic jiného než vyzvat naše kolegy, aby stávkovali," potvrdila pro server iDNES.cz.

Odborům se nelíbí ani plánované vysokoškolské reformy a chtějí, aby o situaci měli studenti co nejlepší přehled. „Ve čtvrtek jsme si stvrdili společný postup na vysvětlovací kampani vůči studentům. Ti by měli vědět, jak na ně dopadne reforma," řekl Dobšík.

O škrtech bude vláda jednat příští týden, kde chce vystoupit ministr školství Josef Dobeš a vyjádřit nesouhlas se škrty. Zaměstnancům škol dochází trpělivost oprávněně, jen co jim totiž byly platy zvýšeny díky čtyřem miliardám, které si Dobeš vyžádal, teď o ně zase přijdou. Takové manévry musí člověka popudit snad víc, než kdyby mu plat nebyl navýšen vůbec. Jako by si na ministerstvu s platy zaměstnanců jen tak pohrávali.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio