Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Škrty vrátí hasiče o čtyřicet let zpět

Na situaci upozornily hasičské odbory s tím, že pokud bude v roce 2014 vypadat rozpočet tak, jak napovídá současný střednědobý výhled, přišlo by teoreticky o práci 3000 hasičů. To je celá třetina příslušníků sboru. Propouštění by se týkalo hlavně malých stanic.

Na situaci upozornily hasičské odbory s tím, že pokud bude v roce 2014 vypadat rozpočet tak, jak napovídá současný střednědobý výhled, přišlo by teoreticky o práci 3000 hasičů. To je celá třetina příslušníků sboru. Propouštění by se týkalo hlavně malých stanic. Situace by tak mohla být podobná roku 1972. V té době totiž byli hasiči jen v okresních městech.

V praxi ale reálné propouštění nehrozí, protože to neumožňuje naše legislativa. Hasiči se tak ocitají v patové situaci. Ze zákona propouštět nemohou, ale s navrhovaným rozpočtem nemohou vystačit.

Nutný by tedy byl zásah do služebního zákona, který si ale nikdo z příslušníků bezpečnostních sborů nepřeje. Mohla by se tím snížit profesionalita sboru a pokud se něco stane s výsluhami, pro řadu hasičů ztratí toto zaměstnání na atraktivitě. Také by se musely změnit i další zákony, protože snížení rozpočtu by neumožnilo hasičům vykonávat činnosti dané současnou úpravou. Prodloužit by se tak mohly i dojezdové doby. Auto, které nyní jede deset kilometrů, by jelo i dvakrát tolik. Pokud nyní na příjezd hasičů čekáme deset minut, později by to mohla být i půlhodina. 

Rozpočet hasičů v roce 2008 činil 8,9 miliardy korun, v roce 2014 by to ale mělo být pouze 5,2 miliardy korun. V hasičském sboru je u nás na 238 stanicích zhruba 9000 hasičů, 6600 jich přitom vyjíždí k požárům a nehodám. Na obnovu techniky scházejí tedy peníze už teď.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio