Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Smlouva o umístění centrály navigačního systému Galileo v Praze byla podepsána

Dvoudenní konferenci 26.–27. ledna organizovalo Ministerstvo dopravy pod záštitou premiéra Nečase, který přednesl úvodní řeč. Hlavním bodem bylo podepsání smlouvy Ministrem dopravy Pavlem Dobešem a ředitelem agentury GSA  Carlem des Doridesem.

Dvoudenní konferenci 26.–27. ledna organizovalo Ministerstvo dopravy pod záštitou premiéra Nečase, který přednesl úvodní řeč. Hlavním bodem bylo podepsání smlouvy Ministrem dopravy Pavlem Dobešem a ředitelem agentury GSA  Carlem des Doridesem. V rámci přednáškových panelů se mluvilo hlavně o podobě navigace a projektu Galileo, což je evropský autonomní navigační systém (GNSS). Projekt je zaštiťován Evropskou unií a Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jíž je Česká republika členem. Administrativní část systému Galileo bude sídlit v Holešovicích, v bývalé budově České konsolidační agentury, kterou ČR agentuře pronajímá za symbolickou cenu 1 eura na pět let. Provoz bude i nadále financován ESA.

Umístění GSA v Praze přinese České republice kromě pracovních příležitostí pro občany také příliv know-how nejnovějších technologií, odbornou spolupráci a jisté postavení v rámci kosmických projektů.Galileo je obdobou americké navigace Navstar GPS a ruského systému GLONASS, na rozdíl od nich však není primárně určen k vojenským účelů. Galileo bude řízen civilní správou: bude zajišťovat hlavně navigaci pro řidiče, řízení nouzových přistání letadel, navigaci záchranných služeb i nákladní dopravy, sledování nebezpečného nákladu, ovládání mýtného systému a dokonce i monitorování ohrožených zvířat. Další možnosti uplatnění se nabízí v telekomunikaci, zemědělství či hledání nalezišť nerostného bohatství.

Systém Galileo se bude skládat ze třiceti satelitů (tři z nich budou záložní) obíhajících na třech dráhách, dva ze satelitů byly vypuštěny v říjnu minulého roku. Finální termín spuštění celého systému se stále odkládá, posledně ohlášené datum se z původního roku 2010 posunulo až na rok 2014.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio