Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Snižte své náklady na minimum

Pokud vás nebaví utrácet peníze za věci, které potřebujete k normálnímu životu, budete se muset přizpůsobit a možná i uskromnit. Věřte, že spousta nákladů je pro vás zcela zbytečných. Jsme studenti a můžeme využívat nejrůznějších slev a výhod.

Levná cesta do školy

Pokud jen za cestu do školy vyházíte několik desítek či stovek korun, pak tu máme tipy přímo pro vás.

Pro naše pohodli jsme zvyklí obětovat nemalé finance a za vzděláním neváháme cestovat automobily, do kterých kvůli benzinu či naftě sázíme spoustu peněz. Jestli se nechcete zbavit tohoto pohodlí a chcete autem cestovat i nadále, ale s mnohem menšími náklady, máte dvě možnosti. Tou první je, složit se na jízdu s nějakým kamarádem. Pokud vám bude přispívat na pohonné hmoty, hned máte polovinu peněz z cestovného navíc. Tou druhou pak je, předělat si vozidlo na plyn. Náklady se vám s odstupem času vrátí a spotřeba klesne takřka na polovinu.

Druhou možností je využívání autobusů, vlaků a MHD. Tím pádem si ale budete muset odepřít pohodlí, na které jste možná byli díky autu zvyklí. Cesta všemi výše zmiňovanými prostředky je rozhodně tou nejlevnější alternativou. Jako student si navíc můžete zařídit nejrůznější slevy na jízdné. K cestování mimoměstskou dopravou si nechte zhotovit oranžový Žákovský průkaz, který platí pro všechny studenty od 15 do 26 let. Pro městskou dopravu zase využívejte výhod Opencard, za kterou dáte 720 korun na tři měsíce a můžete se po Praze vozit, jak dlouho chcete. V dalších městech zase fungují čipové karty, které si jako student dobijete za určitou zvýhodněnou částku.

Vařte si doma, nebo choďte do jídelny

Další velké výdaje pro nás znamená stravování. Zase si zde budeme muset ujasnit, co všechno si jste schopni odepřít. Nejrychlejší a často chutná strava je nabízena ve fastfoodech. Do nich směřují kroky všech, kteří nemají příliš času, nebo jsou líní vařit.

O tom, že drahá strava nabízená v prodejnách rychlého občerstvení není zdravá a jídlo tam často dlouhou dobu stojí v nádobách plných oleje, všichni dobře víte. Pokud vám i přesto stojí za to, stravovat se ve fastfoodech, máte možnost využít dalších slevových karet. Spousta prodejen nabízí nejrůznější programy, jako je pátý oběd zdarma, nebo druhý oběd za polovic. K nákupu jídla u některých prodejců, můžete využít i ISIC karty. Rychlá menu pro studenty se už stávají takřka standardem.

Dalším způsobem stravování jsou městské nebo školní jídelny, či menza. Jídla v nich jsou oproti těm ve fastfoodech o dost levnější. Častým důvodem, proč studenti nechodí nakupovat právě tam, je ale špatná kvalita nabízené stravy. Zde musí přijít na řadu proces hledání té správné jídelny. Nikdo vás přeci nenutí, abyste jedli jen tam, kde máte školu. Pročtěte si proto internetové recenze a vyberte si takovou jídelnu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Vůbec nejlevnější cestou k plnému žaludku je, že si jídlo připravíte sami. Náklady na takové stravování vás totiž vyjdou ještě mnohem levněji, než chození na jídla do nejrůznějších podniků. Každé ráno si proto udělejte velkou a dobrou svačinu, kterou zaženete hlad na dlouhou dobu. Do školy si také můžete přinést jídlo, které si připravíte předchozí večer. Vůbec přitom nevadí, že nejste nejlepším gastronomem světa. Na internetu se dají seznat nejrůznější studentské kuchařky, které vám poradí, jak si připravit levné a přitom dobré jídlo. Odkaz na studentskou kuchařku do mobilního telefonu, s podrobnými recepty přímo od studentů, naleznete pod článkem.

Zvolte si nejlepšího operátora

Nemalé finance každý den odvádíme i našim mobilním operátorům. Česká republika je známá tím, že ceny za volání a SMS jsou jedny z nejvyšších. Abyste nevyhazovali peníze oknem, zaměřte se na to, jaký druh paušálu je pro vás nejvýhodnější. Důležité je, abyste neskočili na nejrůznější reklamované supervýhody.

Nejlepším způsobem, jak dojít k ideální částce je, poradit se s nějakým nezávislým expertem. Pokud ve svém okolí nemáte někoho takového, navštivte různá internetová diskuzní fóra. Tam vám určitě poradí. V případě, že přeci jen chcete mít jistotu, že nebudete okrádáni, podnikněte cestu do poboček všech českých operátorů, kde jim sdělíte své požadavky a uvidíte, co vám mohou nabídnout. Nezapomeňte, i zde platí, že můžete naplno využívat různých studentských tarifů.

Bavit se dá i levně

Každá zábava něco stojí. Párty, hospody i kina jsou obrovskými žrouty peněz. Rozhodně vás nebudeme nabádat k tomu, abyste se o tyto radovánky připravili, právě naopak. Vždyť bavit se dá i levně a takřka stejně.

Ke všemu vám opět pomůže to, že jste student. Nejrůznější studentské akce jsou šité přímo na míru právě vám a drinky tam stojí o mnoho levněji. Přímo v okolí vašich škol jsou často k dostání i pozvánky, na kterých máte přesně napsáno, jaký z nápojů vás vyjde nejlevněji a jaké další výhody vás tam čekají.

Na něco podobného vás lákají i některé hospody, nebo bary. Tam máte nárok na slevu díky skvělé, univerzální ISIC kartě. A pozor, tuto kartu můžete využívat ke slevám všeho druhu i v zahraničí.

Pro nejlevnější zábavu, která se neobejde bez alkoholu, vám opět nelze nedoporučit teplo vlastního domova. V nejbližším obchodě si zakupte nejpotřebnější suroviny a drinky si umíchejte přímo ve vaší kuchyni. Pak už můžete klidně vyrazit na jakoukoli párty a věřte mi, že díky kvalitní domácí přípravě moc neutratíte.

Pokud jste filmovými fanoušky a nejlepší zábavou je pro vás kino, neváhejte nad pořízením klubových karet. Díky nim se dostanete na co možná nejpřijatelnější cenu a nebudete tak muset vysolit často přemrštěné částky za lístky. Za zhotovení klubové karty nedáte vůbec nic, nebo přinejhorším symbolickou částku. Tuto možnost nabízí všechny sítě českých multikin.

Aplikaci Studentská kuchařka stahujte na http://www.studentskakucharka.cz

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio