Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sociální sítě jen pro zasvěcené

Pinterest, Flicker, Askyou. Slyšeli jste už o nich? Víte k čemu jsou a jak se na ně dostat?

Facebook a Twitter mají dneska všichni, ve světě je ale celá řada sociálních sítí, které mají své kouzlo a stojí za to na nich být. Nejsou moc rozšířené a poví vám o nich hlavně lidé pracující v oboru nových médií. Kdo chce být cool, je i jinde než na Facebooku. Vítejte ve světě sociálních sítích jen pro zasvěcené.

Pinterest

Pinterest je sice ještě mládě na trhu se sociálními sítěmi, jeho obliba však stoupá strmě vzhůru. Je známý hlavně na území Ameriky, ale své ruce už natahuje i přes oceán. Pro české občany zatím není sítí zcela známou, tak si ji představíme.Na první pohled vypadá Pinterest přívětivě a jednoduše. A druhý pohled na věc jen potvrdí původní myšlenku. Síť poskytuje rychlý způsob jak veřejně prezentovat, tedy doslova ukazovat své zájmy. Uživatelé si vytváří virtuální nástěnky, kam vkládají obrázky své oblíbené činnosti, koníčků nebo důležitých okamžiků ze svého života. Obrázky lze vkládat z počítače, nebo přímo z internetové stránky pomocí tlačítka „Pin It Button“. Samozřejmě nechybí vkládání popisů k jednotlivým fotkám a přidávání do kategorií, podle kterých je mohou vyhledat jiní uživatelé, čímž dochází ke známému sociálnímu jevu – vytváření pout mezi jednotlivci a prohloubení přirozené zvědavosti a touhy objevovat nové věci. Obrázky lze přidat do oblíbených („like“) nebo sdílet do jedné ze svých nástěnek („repinning“), v čemž se od stálic na trhu příliš neliší. Dokonce se právě přes Facebook a Twitter lze do Pinterestu přihlásit, v případě Facebooku přidat (i odebrat) z profilu Timeline. Dnes již existuje i mobilní verze Pinterest a aplikace na iPhone.

Flickr

Flickr je další kreativní způsob sdílení fotografií. Dá se také nazvat fotobankou – příspěvky uživatelů chrání před zneužitím a ztrátou dat. Sám sebe prezentuje jako revoluční stránky pro ukládání fotografií, sdílení a organizaci. Server uvádí, že má ve své databázi přes 5 miliard fotografií z celého světa.Stránky umožňují zveřejňování vlastních fotografií, ať už celému světu anebo soukromě mezi rodinnými příslušníky a přáteli. Pomocí fotek lze vyprávět příběh – fotografii je možné popsat, přidat poznámky o jejím pořízení, označit osoby a přidat komentář. Nechybí ani vytváření skupin se stejnými zájmy. Zvláštností sítě je označení lokality na mapě světa (kde byla fotografie pořízena), tudíž v praxi se na Flickr může obrátit i nadšený cestovatel, hledajíc zajímavé místo pro svou pouť. Stačí do vyhledávače zadat zemi, město nebo historickou památku a Flickr poslušně vydá to nejlepší z profesionálních i laických fotek od různých uživatelů z různých koutů světa. Pro sledování fotografií a jejich vyhledávání navíc není nutné se přihlásit.Možností jak nahrát fotografie je mnoho – z webových stránek, mobilu, emailu, počítače nebo přes speciální aplikace. Sdílet se dají nejen přímo na stránkách Flickr, ale samozřejmě také na jiných sociálních sítích, na blogu, jiných webových stránkách nebo poslat emailem.

AskYou

Stalo se, že české sociální sítě typu lide.cz a libimseti.cz ztrácejí své fanoušky, hlavně po příchodu „uragánů“ celosvětové oblíbenosti. Dnes je stále těžší přijít s novým nápadem na trh a ještě těžší udržet se na něm.Sociální síť AskYou je novou českou sítí. Existuje od února letošního roku. Cíl je jasný – přináší prostor pro organizování zajímavých akcí (a to v malém i velkém měřítku) a tímto způsobem oslovit lidi, aby se k události připojili. Každý může najít svůj předmět zájmu: hudba, jídlo, kultura, párty, sport, vzdělávání a jiné. Stačí jen kliknout, případně i uvést přijatelnou lokalitu, a hned je tu program na jinak nudný večer. Samozřejmě podobného efektu se dá docílit i pomocí založení události na Facebooku, je tu však podstatný rozdíl. Facebookových aktivit je mnoho – přes aktualizování statusu, chatování, až po hraní her. Zkrátka hlavní cíl je udržet uživatele co nejdéle na příjmu a v aktivitě. AskYou má opačnou tendenci – je prostředkem jak přesunout místo dění z virtuálního světa zpět do reálného a zároveň ruku v ruce přináší možnost seznamovat se s novými lidmi. Sám zakladatel portálu Jaroslav Slavičínský říká: „Smyslem je dostat lidi ze světa online ven do světa offline“, což můžeme brát jako motto celého projektu.Další odlišnost se týká cílové skupiny. Stránky jsou vytvořené vysokoškoláky, stejně tak jsou zaměřené hlavně na studentskou část populace. Studenti studentům. Už tato myšlenka udává určité spojení mezi uživateli sítě – stejný status.Přihlásit se na AskYou lze pomocí emailu nebo Facebooku. AskYou se tedy nesnaží bojovat s konkurencí, ale naopak využít ji ve svůj prospěch. 

Každý si může vybrat způsob a formu své prezentace a stupeň zachování soukromí. Čím více údajů o sobě poskytujeme a dáváme všem veřejně na obdiv, tím více se dostáváme do potenciálního nebezpečí. Sociálních sítí je obrovské množství a lákají různými novými i staronovými způsoby, jak zůstat v kontaktu s lidmi a být v centru dění.

Na druhé straně rády a až příliš často odvádějí do virtuálního světa. Občas je přeci jenom důležité vypnout a být offline. Offline neznamená být mrtvý, ale žít.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio