Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sony hlásí ztrátu, propouštět se bude ve velkém

Ztráty v hospodaření se opět projeví i na elektrotechnickém koncernu Sony. V rámci úspor je společnost nucena přistoupit k propuštění asi šesti procent své celkové pracovní síly, a to do konce tohoto roku. Přibližně polovina míst bude zrušena v chemicko-technologické a LCD divizi.

Ztráty v hospodaření se opět projeví i na elektrotechnickém koncernu Sony. V rámci úspor je společnost nucena přistoupit k propuštění asi šesti procent své celkové pracovní síly, a to do konce tohoto roku. Přibližně polovina míst bude zrušena v chemicko-technologické a LCD divizi. Nelehký úkol teď čeká na nového šéfa podniku Kazua Hiraie, který by se měl pokusit tíživou situaci zregulovat a znovu přivést firmu k ziskovému hospodářství. Informace zveřejnil japonský ekonomický list Nikkei, ale společnost se k jeho zprávě prozatím nevyjádřila.

S velkou vlnou propouštění se firma potýkala již v roce 2008, kdy měla na programu zrušení asi 16 tisíc pracovních míst. K tomuto kroku ji tehdy dohnaly dopady globální finanční krize, která zavinila pokles poptávky po elektronickém zboží. Ani propouštění ale firmě nepomohlo k tomu, aby se opět postavila na nohy, a zisky stále nepřicházely.

Ke konci března disponoval koncern Sony přibližně 168 200 zaměstnanci po celém světě. Jeden z hlavních světových výrobců elektroniky se soustředí nejen na výrobu klasických výrobků, jako jsou třeba DVD přehrávače, televizory a notebooky, společnost Sony je považována také za hlavního světového výrobce herních konzolí. Konkurenty pro její PlayStation v současnosti představují pouze konzole firem Nintendo a Microsoft.

Sony ale není jedinou společností, která se potýká s finančními obtížemi.  Společností, které mají se svým hospodařením v Japonsku problémy, stále přibývá, nemusí se přitom jednat jen o oblast elektrotechniky. Své výdaje je nucena snižovat i firmy NEC a Sumco, došlo ale i na makléřský dům Daiwa Securities.

Konkurence na trhu stále roste, a pokud se jí firmy nebudou schopny přizpůsobit, logicky musí očekávat potíže. Stále více lidí se ohlíží i na cenu produktů a často objeví zboží za přijatelnější částku, které však kvalitou odpovídá i dražším výrobkům.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio