Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Soud smetl ze stolu Ďuričkovu žádost o obnovení procesu

Podnikatel Bohumír Ďuričko, který si již přes tři roky odpykává trest odnětí svobody, se pokusil odvolat. Trvá na tom, že Václava Kočku mladšího nezavraždil. Šlo prý o střelbu v sebeobraně a podle toho by měl být případ posuzován.

Podnikatel Bohumír Ďuričko, který si již přes tři roky odpykává trest odnětí svobody, se pokusil odvolat. Trvá na tom, že Václava Kočku mladšího nezavraždil. Šlo prý o střelbu v sebeobraně a podle toho by měl být případ posuzován. Městský soud v Praze jeho návrh na povolení obnovy procesu zamítl, trest 12,5 vězení zůstává.

Snížení trestu chtěl podnikatel dosáhnout především na základě nových znaleckých posudků. Podle obhajoby se jedná o důkazy, že k zabití došlo při sebeobraně. Předsedkyně senátu Eva Brázdilová však uvedla, že pro nový proces nevidí žádný důvod. Nové okolnosti se v kauze neobjevily, celou dobu si prý jen „hráli se slovíčky“.

Bohumír Ďuričko již dříve tvrdil, že si tak přísný trest nezaslouží. I těžší zločinci podle něj vyvázli o moc snadněji. „Od vás, paní soudkyně, jsem ani jiné rozhodnutí nečekal,“ odpověděl na zamítnutí žádosti. „Posudky obsahují nová fakta. Podáváme stížnost,“ odpověděl Bohumír Ďuričko. Do jednací síně vstupoval za doprovodu ozbrojené a maskované eskorty v neprůstřelné vestě.

Střelba se odehrála 9. října 2008 v Praze v restauraci Monarch krátce po autogramiádě knihy Jiřího Paroubka. Došlo k potyčce, během níž měl Václav Kočka mladší udeřit Bohumíra Ďurička do obličeje. Podnikatel tvrdí, že následně upadl na bříško své těhotné přítelkyně. Uvádí to jako důvod, proč vytáhl od pasu střelnou zbraň a třikrát na svého protivníka vystřelil. Každá z těchto ran byla smrtelná. Názory se však odlišují, podle některých zaútočil Ďuričko jako první a až do té doby byl spor pouze slovní. Nejednalo se tedy o přiměřenou sebeobranu.

Soudního přelíčení se nyní zúčastnil i bratr oběti Jan Kočka, který by si údajně přál, aby už proces skonečil a Ďuričko si v klidu odseděl trest. „Každé takové jednání se ale objeví v médiích a tragédie nás znovu velmi těžce zasáhne. Zejména rodiče to nesou velmi špatně." Podnikatel ale dále doufá, že se nakonec prokáže pravda a spravedlnost. Tragédie prý velmi lituje. „Jsem 3,5 roku ve vězení. Vystřídal jsem Bory, Valdice, Pankrác. Je šílené žít mezi zločinci, kteří plánovali vraždy, loupeže,“ říká Ďuričko.

Tragédie, která se před několika lety odehrála, měla jen málo svědků a žádný z nich rozhodně nebyl nezainteresovaný. Důkazy se tedy jen těžko shánějí a psychologické posudky nemohou rozhodnout zcela jednoznačně.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio