Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Soudy začnou vyslýchat pomocí videokonferencí

Na přepravu nebezpečného zločince se třemi až čtyřmi ozbrojenci je potřeba i 90 tisíc korun. Tyto peníze přitom mohou být pohodlně ušetřeny zásluhou videokonferencí u soudů. Zda budou bez problémů fungovat teď zjišťuje teplický soud.

Na přepravu nebezpečného zločince se třemi až čtyřmi ozbrojenci je potřeba i 90 tisíc korun. Tyto peníze přitom mohou být pohodlně ušetřeny zásluhou videokonferencí u soudů. Zda budou bez problémů fungovat teď zjišťuje teplický soud. Ten je pro testování vhodný především proto, že se nachází prakticky ve stejném objektu jako vazební věznice, a všechny případné nedostatky tak budou lépe řešitelné.

Potřebné vybavení tvoří obrazovka s úhlopříčkou 127 centimetrů, na které je umístěna kamera. Ta je schopna reagovat na hlas, takže kdykoli někdo v místnosti promluví, kamera se daným směrem natočí. Další kamera bude snímat prostor z opačné strany, a bude tak kontrolovat, zda vyslýchaného nikdo neovlivňuje.

Simulovaný proces bude zahájen během několika následujících dní. V jednací síni nebude chybět skutečný soudce, obhájce ani žalobce, roli vyslýchaného zločince pak zaujme ve věznici některý ze soudních pracovníků. Cvičné spojení už proběhlo mezi teplickým soudem a ministerstvem spravedlnosti i Krajským soudem v Plzni.

České soudy by díky inovaci mohly být v kontaktu i se zahraničními institucemi. O rozšíření těchto konferencí se rozhodne podle výsledků teplických testů. Zavedení novinky bude vyžadovat i legislativní úpravu. Cena jednoho zařízení se odhaduje na statisícovou částku, přesto musíme mít na paměti, že jde o jednorázovou investici, která může do budoucna přinést mnoho úspor. Pokud by cvičný výslech neodhalil žádné větší nedostatky, není důvod této modernizaci bránit.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio