Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Špecialistka trhu práce: „Při hledání brigády studenti málo spoléhají na známé.“

Aká je situácia na trhu práce pre študentov, aké chyby robia pri písaní životopisu alebo na pohovoroch. O tom pre EASY magazine hovorila Lenka Kovářiková, špecialistka na trh práce zo spoločnosti LMC, prevádzkovateľa portálu jobs.cz.

Porozprávajme sa najskôr o trhu práce pre študentov. Aká je na ňom situácia?

Určitě to už znáte z novin, absolventi to mají v dnešní době těžší, protože zaměstnavatelé mají možnost si vybírat a uchazeči o práci jsou obecně více ochotní snížit své požadavky na mzdu. Proto je důležité sbírat kvalifikované zkušenosti už při studiu.

Majú vo všeobecnosti študenti záujem pracovať?

To je dobrá otázka. Věřím, že pracovat určitě chtějí. Záleží však na tom, co dělají. Sehnat letní brigádu asi není problém, jde o to, jestli je kvalifikovaná. Zaměstnavatel přirozeně raději sáhne po těch, kteří už mají odborné zkušenosti. Z širšího pohledu je ale bude zajímat kdokoliv, kdo svým přístupem ukáže, že na sobě chce pracovat.

Takže stredoškoláci sa zameriavajú menej na odborné skúsenosti a viac pracujú kvôli peniazom?

Podle mne tomu tak v mnoha případech je, ale spíš je k tomu tlačí okolnosti, než by si to sami vybrali.

Nejlépe se daří technikům a IT odborníkům

Zmenili sa preferencie študentov na pracovné pozície za posledné roky?

Na první pohled se může zdát, že jdou primárně po větších zaměstnavatelích, u kterých zdánlivě panuje větší stabilita a jsou víc vidět na trhu práce. Většina lidí je ale zaměstnaná v malých firmách, protože těch je na trhu prostě víc.

Dnes také do povědomí vstupuje trend samostatného podnikání, ale čeští studenti na něj zatím masově nereagují. Týká se spíš menšiny, která je dostatečně podnikavá a nebojí se.

O aké pracovné pozície konkrétne je najväčší záujem?

Největší zájem mají samozřejmě o pozice, ve kterých mohou uplatnit své odborné znalosti. To se nejlépe daří naplnit technikům a IT odborníkům. Ostatní obory už to tak jednoduché nemají a zpočátku musejí vzít zavděk i pozicemi, které s jejich odborností zcela nesouvisí. Tak se například někteří studenti humanitních a ekonomických oborů dostávají i k práci telefonního operátora, administrativní podpory, prodejců a podobně.

Majú študenti záujem o sprostredkovateľské brigády cez agentúry, alebo skôr si hľadajú prácu na vlastnú päsť?

Záleží na lokalitě, ve které si hledají práci. Vysokoškoláci, kteří studují ve větších městech, primárně využijí agentury, které se v těchto lokalitách koncentrují. Když se osvědčí, mohou dostat nabídku na dlouhodobou brigádu a pak se už domlouvají přímo se zaměstnavatelem.

Očekávané nástupní platy klesly o třetinu

Aká je priemerná mzda študentov pracujúcich popri štúdiu?

Průměrná hodinová mzda se u brigád pohybuje kolem 80 až 100 Kč za hodinu. Nástupní platy vysokoškolsky vzdělaných absolventů obecně začínají na 20 000 až 25 000 Kč. Konkrétní výši mzdy samozřejmě ovlivňuje pracovní oblast, ve které budete působit, a region, ve kterém hledáte práci.

Zmenila sa táto mzda za posledné roky, napríklad od začiatku ekonomickej krízy?

Do roku 2008 byl obecně o absolventy veliký zájem, ale po začátku krize firmy i uchazeči o práci museli svá očekávání změnit. Jako první zareagovaly na měnící se trh firmy tím, že začaly nabízet nižší nástupní platy. Na tuto vlnu postupně naskočili i uchazeči, kteří byli ochotni smířit se s nižšími platy. Například absolventi v porovnání s rokem 2008 snížili svá očekávání ohledně nástupního platu přibližně o jednu třetinu.  

Aké chyby robia študenti pri hľadaní práce?

Málo spoléhají na známé. Nechci, aby to vyznělo nějak špatně, ale měli by se víc ptát své rodiny a kamarádů, jestli o něčem neví. Třeba mohou vědět o pozici nebo brigádě, která se zatím neotevřela.

Navíc když vás někdo interně doporučí, máte větší šanci mezi zájemci vyniknout a být pozván na pohovor. Výhodou je, že za vás někdo dává „ruku do ohně“.

Myslíte si, že je to chyba, keď sa tak deje?

Nemyslím si, že je to chyba. Není to tak, že pozici automaticky získáte. Jde spíš o první kontakt, o to, že se dozvíte, že se takové místo otevírá.

Na pohovor s historkami

Aké chyby robia študenti, keď idú na pohovor?

Řeknu spíš, jaký přístup bych doporučovala. Odkázala bych na Mrazíka. Když Ivan odchází do světa, tak mu maminka říká: „Nad nikým se nepovyšuj a před nikým se neponižuj.“ Myslím si, že to je přesně to, co by si měl každý absolvent uvědomit.

Pokud jste při škole něco dělali a pokud zkoušíte nové věci, je fajn vědět, co již máte za sebou. Ale zároveň si mladí lidi obecně myslí, že když třeba absolvovali několik soutěží nebo studovali v zahraničí, tak jsou výjimeční. Není tomu tak, lidí s takovými výstupními zkušenostmi je dnes už poměrně hodně.

Ako sa takýmto chybám vyvarovať? Ako čo najlepšie zapôsobiť na pohovore?

Shrnula bych to tak, že pohovory začínají už ve chvíli, když vás na ně pozvou. Je vhodné udělat si nějakou přípravu. Ne že byste se měli naučit odpovědi na možné otázky nazpaměť. Je potřeba si ujasnit, čím vás pozice a konkrétní firma láká. Zamyslete se, které vaše silné charakterové stránky můžete prodat a připravte si konkrétní situace, na kterých je ukážete.

Takže je dobré mať pripravené rôzne „historky“.

Přesně tak. Netvrdit jenom fakta, ale zamyslet se nad tím, jak je potvrdíte.

Vypíchněte to, co je důležité

A čo životopisy? Ktoré sú najčastejšie chyby?

Studenti mají situaci se životopisem ztíženou tím, že ještě nemají dostatek zkušeností, které by prodali. To znamená, že mají několik dobrých brigád, ale to jsou většinou jen krátkodobé zkušenosti.

Často se stává i to, že dostatečně neumí vypíchnout to, co je pro konkrétního zaměstnavatele důležité. Tady doporučuju podívat se na inzerát a na požadavky, které jsou tam uvedeny, a jestli na vás sedí, je potřebné tyhle zkušenosti a vlastnosti v životopise zvýraznit. To znamená, že pokud chce zaměstnavatel někoho, kdo je schopný týmové práce, a vy jste třeba vyhráli soutěž, která byla na týmové práci založená, určitě to vhodně zvýrazněte. I v životopisu je potřebné být konkrétní a příliš nezatěžovat. Správně by měl životopis být na jednu, maximálně dvě stránky.

Teda odporúčate, aby boli ľudia struční, jasní a výstižní, namiesto toho, aby si toho do životopisu „napchali“ čo najviac?

Přesně tak. Pokud za sebou máte množství odborných i méně odborných brigád, můžete ty méně odborné klidně vynechat.

Máte nejaké ďalšie rady, ako si vylepšiť životopis?

Osobně se mi osvědčilo psát životopis s někým, kdo vás zná. Spoustu věcí, které vnímáte jako samozřejmé, mohou být vaše silné stránky, které zaměstnavatele zaujmou. Pohled druhého člověka vám napoví a pomůže.

Chystáte sa organizovať aj nejaké akcie pre študentov alebo absolventov?

V dubnu pořádáme Měsíc studentů a absolventů (mesicabsolventu.jobs.cz). Mladí lidé se budou moci po celý měsíc virtuálně setkat s významnými zaměstnavateli a zjistit, jaké uplatnění jim nabízejí. Kromě pracovních nabídek jsou personalisté připraveni také poradit s psaním životopisu, seznámit s firemní kulturou a podobně. Studenti a absolventi se touto cestou mohou setkat například se zástupci společností Škoda Auto, Raiffensen Bank, Tesco, ČEZ a jiných.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio