Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Správný výběr školy? Jen to jen na vás!

Co si budeme povídat - správný výběr střední a pak i vysoké školy je jedním z prvních a zároveň nejdůležitějších kroků v životě mladého člověka. Abyste měli spokojený život, ve kterém budou převažovat radosti nad starostmi, budete si muset pořádně rozmyslet, jakým že směrem se to chcete ubírat.

Máte rádi cestování? Běžte na hotelovku. Baví vás technika? Hurá na průmyslovku. Přitahuje vás ekonomika? Zkuste ekonomku. Zní to jednoduše, ale pro některé z nás je to až příliš složité. Existuje totiž řada vlivů, kvůli kterým se na svou vysněnou školu buď nedostanete, nebo si tu pravou (školu) nevyberete správně.

K tomu, abyste se dostali na tu vysněnou, stačilo poslouchat vaše rodiče (prarodiče, tetičky a rozumné kamarády).  Určitě jste od nich nesčetněkrát slyšeli, že se musíte pořádně učit a nenechat nic náhodě. A ač to i já říkám nerad, měli pravdu. Nebojte se být šprty! Na základce sice občas budete terčem posměchu, ale na střední se z vás stanou respektované osobnosti. No a na vysoké už vám ani nic jiného nezbyde.

Řešení mám i pro ty z vás, kteří ještě nevědí, na jakou školu půjdou. Základ úspěchu nehledejte nikde jinde, než ve vaší hlavě. Největší chybou by bylo, hledat ho v hlavě někoho jiného, i když to s vámi třeba myslí dobře. Nakonec je to váš život, nebo ne?

Určitě po vás nikdo nechce a ani nemůže chtít, abyste si nenechali poradit, ale jen vy víte nejlépe, co vás baví ze všeho nejvíce. Někdo to má v tomto ohledu obrovsky těžké, protože musí čelit velkému tlaku ze strany svých rodičů. Ale i tomu se dá odolat. Pokud máte jisto v tom, na jakou školu chcete jít, musí to váš rodič pochopit. A pokud to nepochopí, můžete mu svým přístupem ke studiu časem ukázat, jak moc se ve svých původních plánech spletl. O motivaci tak máte postaráno.

Někdo se také potýká s nedostatkem sebevědomí, které mu brání v tom podat si přihlášku tam, kam chce. Jeho nejčastějším argumentem je, že se tam hlásí moc lidí a šance na přijetí je příliš malá. Tak se tam nakonec nedostanete, no a co? Nejde o život, svět se nezboří a vy se také nezboříte. Nechat si uniknout životní příležitost jen kvůli tomu, že si nevěříte, by byla největší hloupost, kterou byste mohli udělat. Věřte, že se stejným pocitem nejistoty, se kterým jste se tam hlásili vy, se tam hlásila naprostá většina všech ostatních. Za zkoušku nic nedáte!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio