Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Státní maturity nesplnily cíl, uvádí NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad došel k závěru, že vytyčené cíle státních maturit se nenaplnily. Kontroloři prověřovali průběh i to, zda se peníze na přípravu adekvátně využily. Ministerstvo školství prý chybovalo a některé podřízené organizace navíc plýtvaly penězi.

Nejvyšší kontrolní úřad došel k závěru, že vytyčené cíle státních maturit se nenaplnily. Kontroloři prověřovali průběh i to, zda se peníze na přípravu adekvátně využily. Ministerstvo školství prý chybovalo a některé podřízené organizace navíc plýtvaly penězi. V zásadě stejné nedostatky shledala již dříve Evropská komise.

„Nepodařilo se dosáhnout stavu, kdy by maturitní zkouška byla klíčovým kritériem pro přístup na vysokou školu. Navíc některé prvky realizace maturitní zkoušky nepřispěly k naplnění cíle zvýšit objektivitu a srovnatelnost maturitní zkoušky jako celku,“ zní výsledek, který NKÚ zveřejnil v kontrolní zprávě. Studenti navíc neměli motivaci volit si obtížnější verzi nebo si přibírat nepovinné předměty.

Podle NKÚ například postup Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělání nebyl zrovna nejhospodárnější. Organizace totiž neznala ani konečnou cenu zakázky.

Přípravy stání maturity stály ministerstvo celkem 916,7 miliónů korun, 276,4 přicházelo z dotací Evropské unie. Podle kontrolní zprávy NKÚ neměly náklady na státní maturity ve školním roce 2010/2011 čítat ani 210 miliónů, dosáhly však 300 miliónů.

Rok 2013/2014 prý bude posledním školním rokem, kdy bude zajištěna technologická infrastruktura. Potom ministerstvo musí na vlastní náklady odinstalovat software a vymazat data z hardwaru, který má zapůjčený  a musí ho vrátit. Čímž se následně vytvoří další náklady na státní maturity.

Výsledky tak dlouho připravovaných státních maturit, které už před odstartováním čelily masovým odporům studentů, zrovna uspokojivé nejsou. Mnozí to i očekávali, a to vzhledem k tomu, že zkoušky údajně nebyly dostatečně připravené a s jejich začátkem se spěchalo, aby Česká republika nepřišla o dotace z Evropské unie. Zatím tedy zůstává otázka, jestli byla tato změna, kvůli které pětina maturantů neprošla u zkoušek, opravdu nutná.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio