Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stažení exekuce na Natálčinu rodinu může být nebezpečný precedent

Dluh Anny Sivákové, matky Natálie, narůstal pomalu od rok 2007, až se z necelých tří tisíc stalo 27 944 korun. Na tuto částku byl poplatek navýšen kvůli nákladům na exekutory.

Dluh Anny Sivákové, matky Natálie, narůstal pomalu od rok 2007, až se z necelých tří tisíc stalo 27 944 korun. Na tuto částku byl poplatek navýšen kvůli nákladům na exekutory. Siváková byla na dlužnou částku několikrát upozorněna pomocí písemných, elektronických i telefonických upomínek, ale údajně na ně nereagovala.

Jako zázrakem byla náhle exekuce zastavena. Podle Miroslava Beneše ze společnosti Piskáček & Beneš, který zastupuje majitele pohledávek, společnost U:fon, byly pohledávky odkoupeny – neznámý dárce dluhy za Sivákovou uhradil. Posléze se ukázalo, že štědrým dárcem je přímo společnost MobilKom, provozovatel operátora U:fon.

Beneš v souvislosti se zaplacením dluhu upozornil na fakt, že se zastavení týká pouze jedné exekuce, která se na Sivákovy váže. Dle katastru nemovitostí se na jejich dům váží ještě tři další, avšak exekutoři o svých klientech odmítají hovořit z důvodu vázání mlčenlivostí.

Stažení exekuce s sebou ale přináší otázky k zamyšlení. Uhradil by provozovatel částku i v případě, že by dlužníkem byla naprosto neznámá rodina? Počet exekucí ročně stoupá a nezdá se, že by věřitelé byli solidární a rádi dluhy odpouštěli. Viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek dokonce označil stažení exekucí na rodinu Sivákových za problematický společenský precedent. Nebýt velkého zájmu veřejnosti o tuto rodinu, věřitel by podle Proška na uhrazení dlužné částky trval. Někteří právníci dokonce toto jednání označili za „rasismus naruby“.

Rodina Sivákových se smutně proslavila v dubnu roku 2009, kdy na zchátralý domek ve Vítkově, ve kterém žila, zaútočila čtveřice mladých žhářů se zápalnými lahvemi. Jednalo se o rasově motivovaný čin, za který poslal soud pachatele na 20 až 22 let do vězení. Natálie během útoku utrpěla rozsáhlé popáleniny na osmdesáti procentech těla a následky si zřejmě ponese až do konce života.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio