Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stážistka Kateřina Bendová: V dnešním světě je třeba hodně praxe

Studentka oboru s dlouhým názvem Francouzský jazyk pro evropský a mezinárodní obchod na JČU nám poskytla rozhovor o své stáži ve Francii, které se účastnila toto léto. Zde jsou Katčiny dojmy.

Jak ses o možnosti stáže dozvěděla a kdy tě vůbec napadla myšlenka strávit léto v cizině?

O stáži jsem se dozvěděla náhodou, když jsem byla na večírku s kamarády. Povídala jsem si s jednou holčinou o tom, že mam ráda francouzštinu, a dozvěděla jsem se, že strávila minulé léto ve Francii díky stážím, které nabízí středočeský kraj. Později jsem si zjistila všechny informace a přihlásila se.

Jaké důvody tě přiměli k tomu zajímat se o stáž? Bylo to jen zdokonalení jazyka? 

Na konci září začínám studovat obor Francouzský jazyk pro evropský a mezinárodní obchod. Jsem si vědoma, že v dnešním světě je potřeba mít mnoho praxe, pokud chcete získat dobrou práci, a tak jsem se rozhodla, že budu každý rok využívat podobných možností.

Říkala jsi, že stáž ti zařizoval samotný Středočeský kraj. Jak probíhala vaše komunikace?

Komunikace se Středočeským krajem byla bez problému. Kdykoliv jsem měla dotaz, okamžitě mi byl zodpovězen. Komunikace se zřizovatelem stáže ve Francii byla horší. Na druhou stranu bylo vidět, že se opravdu snaží najít stáž, která by mi vyhovovala. Ve výsledku jsme si s zřizovatelem z Francie napsali pres 25 emailů, kde jsme řešili vše od mé práce až po vybavení bytu, kde jsem pobývala.

Kolik ti toho naplánoval zprostředkovatel a co sis plánovala sama? Nebo ti všechno bylo oznámeno jako hotová věc?

Požadavky na typ práce a dobu strávenou ve Francii jsem si určila sama. Mým požadavkům bylo vyhověno. Jediné co bylo jinak, byl datum odjezdu. Myslela jsem si, že ve Francii strávím červenec, nakonec jsem tam strávila srpen, neměla jsem s tím ale problém. Byla mi přiřazena práce ve městě Auxerre, které se nachází v Burgundsku. Není možné dát požadavek na místo, kde chci pracovat, ale většinově jsem to byla já, kdo si diktoval podmínky.

Co cesta?

Využila jsem společnosti Eurolines a jela z Prahy až do Dijonu, kde jsem přestoupila na vlak do Auxerre. Jediný problém nastal při koupi jízdenky, protože se ve Francii dají v noci koupit jízdenky pouze přes automaty na kartu, to jsem nevěděla.

Jakou práci jsi nakonec dělala a kde jsi byla ubytovaná?

Pracovala jsem jako servírka na lodi. Každý den jsme měli několik okružních plaveb  po řece. Bydlela jsem v bytě s Němkou, která dělala stejnou práci jako já. Měly jsme byt v univerzitním kampusu. Ve stejné budově s námi bydlelo dalších 20 lidí.

Co noví přátelé? Mluvila jsi jen francouzsky, nebo jsi musela používat i jiné jazyky?

Všichni byli velice milí a komunikativní. V kampusu nás často zvali na nějaké párty k sobě do bytu. Díky tomu jsme mohli procvičovat francouzštinu i po večerech, nejen v práci. Po celou dobu pobytu ve Francii jsem mluvila pouze francouzsky. Francouzi buď anglicky neumí anebo tak mluvit nechtějí, obzvlášť v malých městečkách typu Auxerre. Nových přátel mám spoustu, díky Skypu s nimi mohu komunikovat i teď. Je to skvělá možnost, jak si procvičit francouzštšinu. S německou stážistkou si voláme několikrát do týdne a píšeme si denně. Myslím, že mezi námi vzniklo velké mezinárodní přátelství. V zimě mě chce navštívit a já bych ráda příští léto jela za ní do Německa.

Co ti stáž dalo, co se týče jazyka? V čem ses zdokonalila?

Stáž mi velice pomohla. Naučila jsem se nespočet nových frází a slovíček, rozmluvila jsem se. Například subjonctif jsem znala, ale v mluveném projevu jsem ho před stáží nepoužívala, teď mi nedělá problém. Důležitá je chuť učit se nové věci. Já například měla notýsek, kam jsem si vše zapisovala.

Jak bys celkově zhodnotila stáž? Jela bys znovu?

Výjezdu do Francie nelituji. Bylo to zpestření dlouhých prázdnin po maturitě. Vnímala jsem to více jako krásné francouzské prázdniny, než nějakou dřinu. Určitě bych jela znovu, i když teď mam v plánu vyzkoušet zase něco jiného. Jediné co může být pro někoho mínusem je skutečnost, že stážista není placený. Dostala jsem od kraje 500€, zbytek jsem platila ze svého.

Kam se teď chystáš dál?

Nastupuji do prvního ročníku oboru FJEMO na JČU. Je to obor, který nabízí získání dvojí diplomu, tedy jak českého, tak francouzského. Budu moct třetí ročník strávit ve Francii a složit tam i státnice, což mě velice nadchlo. Jinak co se týče cestování, na příští prázdniny mám v plánu odjet do Francie jako au-pair. Snad se mi vše podaří.

To je krásné, budu držet palce. A  ještě moje poslední otázka, kterou si nemohu odpustit: Co Francouzi? 

Krásně a vkusně se oblékají, umějí se chovat, jsou to prostě gentlemani. Stávalo se mi, že mě někdo zastavil na ulici a řekl mi, že mi to sluší, že jsem krásná. To je u nich normální a rozhodně působivé, ne jako když na mě v Čechách někdo zahvízdá, nebo zavolá čičí. Francouzi se zkrátka umí chovat k ženám.

Informace o praxi v roce 2014 přímo od Středočeského kraje.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio