Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stipendia studentů v Ústí putovala k učitelce

Finanční odměny studentů vybírala v hotovosti na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem učitelka katedry výtvarné kultury Jitka Kratochvílová. Studenty předem upozorňovala na to, že pro ně zažádá o mimořádné stipendium, ale jakmile peníze dostanou, přinesou je jí.

Finanční odměny studentů vybírala v hotovosti na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem učitelka katedry výtvarné kultury Jitka Kratochvílová. Studenty předem upozorňovala na to, že pro ně zažádá o mimořádné stipendium, ale jakmile peníze dostanou, přinesou je jí. Stipendia byla podle všeho určena na pomoc při projektu Integra Jam v květnu 2010 a také na zajištění konference s názvem Mezi dílem, umělcem, divákem, vědcem a učitelem v říjnu 2011.

O celé situaci studenti nejdříve mlčeli, to ale netušili, že Kratochvílová k tomuto podvodu vyzvala i mnohé jejich spolužáky. Požadavek splnili, většinou proto, že se obávali jakési pomsty a nechtěli si ve škole zadělat na problémy. Z několikatisícových částek pak Kratochvílová vracela studentům drobné do tisícovky. Žádné vyjádření k případu ale neposkytla.

Děkan fakulty Pavel Doulík si myslí, že její přístup je normální. Když se totiž některé akce nedají podpořit z provozních peněz, tak se podle Doulíka podporují formou stipendia – peníze určené mimořádně dobrým studentům se tak využijí ve prospěch školy. Proděkan Jiří Škoda sice přiznal, že chování Kratochvílové je nestandardní, přesto jde prý o problém studentů. „Student může říct, já vám ty peníze nedám, jsou to moje peníze. A pokud se cítil poškozen, měl si okamžitě stěžovat a zjednali bychom nápravu, ale my o tomhle vůbec nevíme,“ řekl Škoda.

K případu se vyjádřil také rektor univerzity René Wokoun. „Mohu nařídit provedení auditu vyplácení mimořádných stipendií na PF a v případě shledání pochybení mohu důrazně upozornit, že je povinností děkana potažmo vedoucího katedry, postupovat v souladu se zákonem,“ sdělil.

Prošetření celého případu je více než na místě. Je vyloučeno, aby byli studenti kvůli obavám z problémů ve škole zatahováni do podobně pochybných záležitostí. Hodlají proto podat trestní oznámení.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio