Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stipendium ve výši 50 000 Kč pro nové studenty Otevřené informatiky na FEL ČVUT

Společnost Avast Software patří ke světovým špičkám v oblasti počítačové bezpečnosti. Tato společnost se rozhodla již několikátým rokem podpořit studijní program Otevřená informatika (OI) na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze stipendiem ve výši 50 000 Kč - a to pro 3 nadané chlapce v oblasti matematiky. Více nám o tom pověděl stipendista Otakar Jašek.

Jak jste se o programu Otevřená informatika a možnosti získat stipendium dozvěděl? Z jakého důvodu jste se rozhodl pro studium Otevřené informatiky?

 O programu jsem se dozvěděl z webových stránek Fakulty elektrotechnické ČVUT, v té době jsem se totiž rozhodoval mezi několika programy na FEL, konkrétně Kybernetikou a robotikou (Kyr), Komunikací, multimédii, elektronikou (KME) a Otevřenou informatikou (OI). Poté, co jsem se na Dni otevřených dveří dozvěděl více také o možnosti získat stipendium a uvědomil si, že KME by mi nejspíš moc nešlo kvůli kvantu fyziky, která mě nikdy tolik nebavila, jsem si vybíral už jen mezi KyR a OI. Tyto programy mají v prvním ročníku velmi podobné studijní plány. Kvůli stipendiu jsem se tedy rozhodl pro přihlášení na OI a zvolil si v prvním semestru i předměty z KyR, které se liší od studijního plánu OI.

Nakonec své volby vůbec nelituji. Vyhovuje mi, že to je jeden z nejmenších programů informatiky v republice a díky tomu se nám učitelé opravdu věnují.

Co všechno jste musel udělat proto, abyste získal stipendium pro nadané chlapce podporované Nadačním fondem Avast Software, a.s. Bylo náročné na stipendium dosáhnout?

Pro dosáhnutí na stipendium bylo potřeba pouze absolvovat Scio test z matematiky a mít co nejlepší výsledek. Na prvním testu jsem měl percentil 96, ale říkal jsem si, že když je ta možnost stipendia, možná by stálo za to, to zkusit ještě jednou, protože jsem s výsledkem nebyl moc spokojený a cítil jsem, že mám na víc. A skutečně, napodruhé jsem dosáhl na percentil 98 a to už jsem se cítil vcelku jistě. Scio automaticky posílá výsledky dané vysoké škole a tak již nic jiného nebylo potřeba udělat. Škola mě sama kontaktovala, aby mě informovala o tom, že jsem stipendium získal.

Jak je to se stipendiem ve vyšších ročnících?

Ve vyšších ročnících už takováto nadstandardní stipendia nejsou, "pouze" normální celofakultní prospěchová stipendia. Za samé A se dostává jednorázově cca 13 tisíc, což si i tak myslím, že není málo a tak stojí za to studovat poctivě.

Doporučil byste i dalším chlapcům, aby se pokusili získat stipendium společnosti Avast?

Samozřejmě. Nejde jenom o stipendium samotné, i když i to je rozhodně lákavé, ale také o to zjistit díky Scio testům, jak dobře na tom v republikovém srovnání v matematice jste. Jestliže si povedete dobře, budou vám navíc prominuty přijímací zkoušky.

Existuje nějaké podobné stipendium i pro dívky?

Ano, ono vlastně nejdřív bylo stipendium 50 tis. pro 3 nadané dívky a až pak po nějaké době vzniklo stipendium pro kluky. Stipendium pro holky bylo iniciované fakultou a až po pár letech se podařilo dojednat sponzora (Avast) pro podobné stipendium i pro kluky. Logicky to i tak není zcela vyvážené, protože je mnohem větší počet kluků než holek, kteří se k nám hlásí, ale mít takovéhle stipendium pro holky je určitě lákavé a přitahuje to holky k informatice - což je super.

Mohl byste pár slovy popsat program OI, v čem je pro Vás zajímavý?

Jedna z velkých výhod, o kterých jsem už mluvil, je ta, že je nás tu poměrně (v porovnání s informatickými obory v republice) málo, a tak se nám profesoři a učitelé věnují. Zároveň je nám neustále nabízeno, ať jsme proaktivní a když nás něco bude zajímat, tak ať se zkusíme zapojit do projektů. To ze zkušeností od kamarádů z jiných škol vůbec není běžné a my si tak ke skutečným vědecko-výzkumným projektům můžeme “přičuchnout” už v prváku, zatímco na jiných školách mnohdy až při psaní bakalářky

Jaké máte plány do budoucna?

Od prvního ročníku bakaláře spolupracuji s výzkumným centrem CMP (Center for Machine Perception), které funguje pod Katedrou kybernetiky na naší fakultě a aktuálně tam dělám bakalářskou práci. Umím si představit, že bych rád dělal podobné věci i po skončení studia, tedy výzkum umělé inteligence a chytrých algoritmů.

Více informací o stipendiu se můžete dozvědět na webu OI, či na živo během Dne otevřených dveří Fakulty elektrotechnické, který proběhne  již v úterý  26. ledna 2016 v časovém rozmezí 8:30 - 15:00 na Karlově náměstí 13, Praha 2.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio