Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

STK se zaměří na okenní fólie aut

Novela vyhlášky o technických prohlídkách a měření emisí vstoupí v platnost v květnu letošního roku. S tím je bezpodmínečně spojena povinnost STK nakoupit potřebné přístroje, které budou prověřovat, zda okenní fólie propouštějí dostatek světla.

Novela vyhlášky o technických prohlídkách a měření emisí vstoupí v platnost v květnu letošního roku. S tím je bezpodmínečně spojena povinnost STK nakoupit potřebné přístroje, které budou prověřovat, zda okenní fólie propouštějí dostatek světla. Příliš tmavá skla totiž mohou řidičům ztěžovat pohled do stran. V současnosti sice mohou neposlušné řidiče pokutovat policisté, ale nedostatek měřících zařízení jim práci komplikuje. Úpravou vyhlášky by se tak situace nejen usnadnila, ale kontroly na nových přístrojích by navíc byly přesnější. Budou jasně stanoveny jednotlivé kontrolní úkony, aby byl výsledek měření jednoznačný. Pokud vozidlo stanovené podmínky nesplní, nebude puštěno do provozu.

Cena měřičů se pohybuje okolo šedesáti tisíc korun, což může v některých případech vyvolat navýšení cen technické kontroly. Zákon ale ceny STK usměrňuje, a proto se jejich růst odhaduje pouze na desítky korun. Pokud se řidič rozhodne si tónovaná skla pořídit, měl by si připravit nejméně dva tisíce korun, přesná částka se odvíjí od velikosti pokrývané plochy.

Novela by tak měla ve výsledku zkvalitnit technické kontroly a omezit korupci. Někdy se totiž můžeme setkat s tím, že je provoz povolen i vozidlům, jejichž stav požadovaným parametrům neodpovídá, což může vést až k dopravním nehodám a zbytečným úmrtím.

Kromě vyhlášky by měl také nově vzniknout seznam kontrolních úkonů při prohlídkách, definovány budou i stupně závad a metody kontrolních postupů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio