Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

STK zpřísní, kamery je ale nejspíš kontrolovat nebudou

Ministerstvo dopravy pracuje na tom, aby se na silnicích přestaly prohánět vozy, které k tomu nejsou po technické stránce způsobilé. Proto se musí zaměřit na kvalitu stanic technické kontroly.

Ministerstvo dopravy pracuje na tom, aby se na silnicích přestaly prohánět vozy, které k tomu nejsou po technické stránce způsobilé. Proto se musí zaměřit na kvalitu stanic technické kontroly. Navrhovaná novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích obsahuje nejen požadavek na zvýšení dohledu na stanicích, ale kontrolu si ministerstvo chtělo pojistit i kamerovým systémem. Z centrálního stanoviště by tak bylo možné online sledovat, jak probíhá práce na jednotlivých stanicích.

„Zavedení systému do praxe však závisí na finančních možnostech ministerstva, které jsou teď velmi omezené," sdělil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Nešlo by totiž o levnou záležitost, jen počáteční náklady by spolkly asi deset milionů korun a samotné STK by navíc také musely investovat asi 100 tisíc korun.

Další změna, kterou by měla novela přinést, je povinnost pro provozovatele STK vykonat každý rok vnitřní audity. Kdo tuto podmínku nesplní, bude riskovat ztrátu oprávnění. Vnější audit bude na programu STK každé tři roky, po stejné době se mudou muset doškolovat i kontrolní technici, a to z oblasti legislativy i nové techniky. Navíc se budou při prohlídkách kontrolovat i tlumiče nebo propustnost světla u skel. Novela je momentálně připravená k vládnímu projednávání.

Během loňských kontrol o osvědčení kontrolního technika žádná STK nepřišla. Je lepší zpřísnit kontroly, než aby závadná auta ohrožovala provoz a bezpečnost ostatních řidičů na silnicích. Kontrolní kamerový systém už by ale byl přes čáru. Nabízí se otázka, kdo by se záznamům věnoval a zda by vůbec něco zásadně vyřešily.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio