Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stránky České televize napadl hacker

Místo archivu pořadů se na stránkách ivysilani.cz náhle objevilo prohlášení o slabém zabezpečení webu. Hackerovi, který si přezdívá [email protected]'sec, se totiž podařilo nabourat do stránek České televize a prolomit i zabezpečení stránek hydeparkct24.cz.

Místo archivu pořadů se na stránkách ivysilani.cz náhle objevilo prohlášení o slabém zabezpečení webu. Hackerovi, který si přezdívá [email protected]'sec, se totiž podařilo nabourat do stránek České televize a prolomit i zabezpečení stránek hydeparkct24.cz. Nebyl to navíc poprvé, podobných „kousků“ s jinými servery má za sebou už víc.

„Existují pouze tři způsoby, jak se nás zbavit,“ napsal [email protected]'sec na stránky ivysilani.cz, které přesměroval na adresu master.cestatelevize.cz. „Jedním z nich je zbavit se počítačů a další elektroniky… Druhým je poskytnout nám, co chceme, tedy volný přístup ke všem informacím. A třetí, ve vašem případě zásadní, podávat objektivní a pravdivé informace. Dokud se nestane jedna z těchto věcí, ani trochu se nehneme.“

Událost se odehrála v sobotu dopoledne. Administrátoři České televize provedli opravu během několika desítek minut, na přesměrované stránce ale zůstala výzva viset až do odpoledne. Objevují se spekulace o souvislosti mezi tímto útokem a protivládními protesty, které probíhaly během předcházejících dní. Holešovská výzva přilákala tisíce demonstrantů, ti požadovali rezignaci vlády i prezidenta. Během čtvrtka a pátka protestovali v Praze i dalších městech proti současné politické situaci.

Hacktivismus je poslední dobou stále častějším úkazem. Tato aktivita se bude čím dál tím víc zaměřovat proti politiků, soudům, policejním složkám a vrcholným manažerům. Vyjádřila se tak mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová. „Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ sdělila serveru novinky.cz.

Vzhledem k pokročilosti doby a současnému fungování světa je zřejmé, že napadení prostřednictvím internetu je úderem do jednoho z nejcitlivějších míst. Právě toho se pokoušejí zneužívat mnohé organizace i jednotlivci a jejich hrozby by se rozhodně neměly brát na lehkou váhu.

Například hnutí Anonymous přicházelo s výstrahami, že lidem vypne internet. Pravda sice je, že bojovali za udržení něčeho protizákonného, rušené stránky totiž byly často porušováním autorských práv. Na druhou stranu se ale smazal i obsah, který v rozporu se zákonem nebyl. Jejich snahu tak mnozí přinejmenším chápali, jakkoli tato hrozba pobouřila.

České televizi demonstranti vyčítali, že o chystané akci dostatečně neinformovala. Podle médií pokřikovali na reportéra ČT "Hanba!" a během protestu se přesunuli i před budovu České televize, aby vyjádřili nesouhlas s jejím reflektováním této iniciativy. Pokud důvodem k útoku na stránky České televize skutečně bylo skutečně nedostatečné informování o protivládním pochodu, stal se dalším z důkazů, že kybernetická válka je v plném proudu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio