Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studenti PORGu sepisují petici proti Klausovi mladšímu. Jeho veřejné sdílení politických názorů je uráží

Kauza kolem suverénního e-mailu Václava Klause mladšího, ve kterém se vysmívá Karlu Schwarzenbergovi, nenechala studenty prestižního gymnázia PORG lhostejnými. Sepisují petici, kde si stěžují na jeho nereprezentativní chování, které škola považuje za urážku.

Podle serveru Idnes.cz nasbírali studenti k 16. lednu zatím 56 podpisů. Mezi signatáři bychom našli především samotné studenty gymnázia, bývalé absolventy a jejich rodiče. Není však zcela jisté, zdali všichni podstatu petice pochopili. Mnozí se totiž nesprávně domnívají, že podpisem stvrzují svůj nesouhlas s Klausovým politickým názorem. Studentům však jde ve skutečnosti o to, aby ukázali, že jsou nespokojení s tím, jak jejich ředitel vystupuje a jakým způsobem reprezentuje školu.

Vzhledem k tomu, že jste nevystupoval jako soukromá osoba, ale jako ředitel PORGu, reprezentujete současné zaměstnance, studenty, absolventy a jejich rodiče. (…) Vaše jednání považujeme za urážlivé a zásadně se proti němu stavíme. Stejně jako by prezident republiky měl pečlivě vážit způsob vyjadřování při zastávání funkce, věříme, že ředitel PORGu by měl, zvláště pokud jedná pod hlavičkou školy, vyjadřovat názory tak, aby se za něj zaměstnanci, studenti, absolventi a rodiče nemuseli stydět,“ píšou studenti v petici. (Celé znění petice si můžete přečíst zde.)

Ředitel gymnázia se nedávno odmítl zapojit do přílohy o přijímacích zkouškách ve vydavatelství MAFRA a argumentoval tím, že prý neinzeruje v „pobočkách volebního štábu“. Na závěr dopisu se cynicky rozloučil slovy „s pozdravem 'ktéé tomof muj, ktééé tomof muj'“, čímž jasně parodoval znění české hymny v podání Schwarzenberga. Na svém blogu teď ovšem uznává, že se zachoval špatně a sdílení jeho politických názorů přes oficiální korespondenci školy bylo nevhodné. „Z mé strany byla chyba, že jsem tyto své soukromé názory zkratkovitě projevil v odpovědi na nabídku inzerátu týkající se gymnázia. Protože do korespondence školy (zcela apolitické) nepatří,“ vyjádřil se Klaus mladší k celé situaci. Za svým názorem si však stále stojí a ve stejném článku s provokativním názvem „Zpěv“ se snaží Karla Schwarzenberga pošpinit nejednou narážkou.

Do světa médií vpustil tuto informaci Klausův šachový spoluhráč, Petr Skočdopole, který zveřejnil ředitelův e-mail adresovaný MAFŘE na svém blogu na stránkách Motejlek.com (mimochodem s výstižným podnadpisem: „co se jinde nedozvíte…“). V úvodu článku přiznává, že jeho vlastní politické názory se od těch Klausových dost značně liší: „Jeho názory na politiku, Evropu či jeho otce se s mými potkávají jen zřídka a lépe je, když se spolu bavíme o francouzské hře černými (druh zahájení v šachu, pozn. redakce) než o francouzských volbách.“  Proč se rozhodl dopis publikovat, píše přímo na blogu ve svém dalším článku „Tajemství mailu Václava Klause juniora“: „Mail jsem považoval za fór, jemuž bude slušet místo v blogové sekci našeho webu. Klaus nebyl nadšen, ale stejně jsem jeho dopis poslal do světa.“ Lze tedy očekávat, že už žádné další debaty o šachách mezi oběma spoluhráči pravděpodobně neproběhnou…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio