Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studenti VŠE protestují proti jednání děkana Ševčíka. Školu dokonce opustilo několik pedagogů

Studenti VŠE nejsou spokojeni se současnou situací na Národohospodářské fakultě VŠE. Stěžují si na jednání děkana Miroslava Ševčíka a na to, jak zneužívá svého postavení.

Všechno začalo na jaře 2012

Veškerý neklid a protesty na Národohospodářské fakultě VŠE vznikly během voleb do fakultního senátu, které se konaly na jaře minulého roku. Výsledky voleb ale studenti zpochybnili – podle nich prý byly jednoznačně zmanipulované. Kdo volby vyhraje a kdo naopak šanci nedostane, už bylo dáno předem. Podle webové stránky www.kauza-dekana-miroslava-sevcika.webnode.cz, kterou anonymně založil právě jeden ze studentů, prý byli přesvědčováni nejen učitelé, ale i studenti. Těm byly údajně rozesílány e-maily, které je měly přesvědčit o „správné volbě“.

Na podzim byla spuštěna elektronická petice, která bojovala za transparentní vedení fakulty. Pohnutkou k vytvoření této petice bylo jednání děkana Miroslava Ševčíka, který odvolal Davida Lipku, vedoucího katedry institucionální ekonomie. Jako důvod odvolání udává děkan tvrzení, že David Lipka sděloval členům katedry nepravdivé údaje ohledně výplat odměn. Studenti však považují jeho počínání za zcela neodůvodněné. Děkan Ševčík si ale za svým rozhodnutím stojí a podle jeho výpovědi ho podporují i členové akademického senátu.

Studenti protestují, vyučující opouštějí školu

Koncem ledna se několik studentek školy rozhodlo vyjádřit svůj nesouhlas s Ševčíkovým chováním pomocí plakátů, které kritizovaly děkanovo počínání. Plakáty vylepily v budově VŠE, za což byly následně potrestány. Po konfliktu s ostrahou VŠE si je prý Ševčík jednotlivě pozval do kabinetu, kde na ně křičel a vyhrožoval jim.

Další velký protest studentů se odehrál 20. února před místností, kde mělo proběhnout jednání vědecké rady Národohospodářské fakulty VŠE, jejímž členem je také prezident Václav Klaus. Studenti se obávají poklesu úrovně celé fakulty kvůli současnému dění na škole, které rozhodně není příznivé.

Jak už bylo zmíněno výše, jeden ze studentů dokonce založil anonymní webovou stránku (tu najdete na adrese www.kauza-dekana-miroslava-sevcika.webnode.cz), kde komentuje a zachycuje veškeré dění kolem kauzy. Své jméno odmítá prozradit a v úvodu svoje rozhodnutí komentuje slovy: „Je to srabáctví, já vím. Navíc nepatřím už k těm, na které děkan Miroslav Ševčík dosáhne. Ale protože má kontakty i mimo fakultu, zůstanu raději v anonymitě.“

Rozebírá zde Ševčíkovo jednání a nabádá ostatní k tomu, aby o jeho chování nemlčeli. „Děkan Miroslav Ševčík si myslí, že nedělá nic špatného. A myslí si, že většina stojí za ním. Když ho nevyvedeme z omylu, bude v likvidaci fakulty pokračovat. Až potkáte děkana Miroslava Ševčíka, řekněte mu, co si o něm myslíte, a žádejte vysvětlení jeho činů. (Možná na to nemáte odvahu – pak aspoň dělejte, že ho nevidíte, a třeba se i otočte zády. Jinak nepochopí, že dělá něco neslušného.),“ píše v článku, který nese vcelku výstižný název „Co bude dál?“.

Školu již opustilo několik vyučujících. Podle vedení fakulty se ale jedná pouze o čtyři pedagogy a chod katedry tedy není ohrožen. Petr Koblovský z katedry institucionální ekonomie však upozornil na hrozící odchod dalších pěti kantorů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio