Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studium na VŠ ve Velké Británii? S námi to zvládnete!

Toužíte po studiu na vysoké škole ve Velké Británii, ale přijde vám to nereálné? Věřte, že to není tak složité, jak se možná na první pohled zdá!

Po vybrání školy a oboru se přihlašujete prostřednictvím http://www.ucas.ac.uk/. Přihlášku si můžete podat až na 5 škol, a to od 1. září do 15. ledna. Chcete-li zkusit štěstí a přihlásit se na Oxford či Cambridge, uzávěrka přihlášek je již 15. října. Kvůli velkému zájmu studentů lze v jednom akademickém roce podat přihlášku pouze na jednu ze zmiňovaných škol, nikoliv na obě dvě naráz. Datum 15. října pro vás platí i v případě, že se hlásíte na medicínské obory.

S výjimkou Oxfordu a Cambridge (neboli Oxbridge) se klasické přijímací zkoušky nedělají. Většinou si školy vybírají pouze na základě motivačního dopisu, eseje, vašich doporučení ze současné školy a známek u maturity. Univerzity v Británii berou v úvahu maturitní známky pouze z tří předmětů, nároky se univerzita od univerzity různí. Někde jim stačí dokonce i trojky, na ty nejprestižnější školy vás pravděpodobně bez jedniček nevezmou. Je tedy dobré si zavčas zjistit, jaké má škola nároky a vyžaduje-li maturitu z nějakého konkrétního předmětu.

Ptáte se, jak můžete předem vědět, jaké budete mít známky u maturity? Škola chce znát vaše předpokládané výsledky, díky nimž vás může podmínečně přijmout. Pokud těchto výsledků nedosáhnete, škola své podmínečné přijetí zruší. Může se stát, že školu svým motivačním dopisem nepřesvědčíte a zamítavé odpovědi se vám dostane hned, a to bez ohledu na výsledky vaší maturity. Stejně tak ale můžete školu přesvědčit o tom, že na ni patříte, a přijme vás okamžitě a o vaše maturitní skóre se již nestará. Zaručeně všechny školy se ale starají o úroveň vaši angličtiny. Každá škola má na studenta poněkud jiné jazykové nároky, obecně je nejčastěji vyžadováno úspěšné absolvování zkoušky IELTS s výsledkem minimálně 6,0. CAE apod. vám mnohé školy vůbec neuznají. Dobrá zpráva je, že vás přijmou podmínečně i bez zkoušky, kterou musíte mít vykonanou nejpozději do června.

Pokud jste přijatí, tak sláva! Kamenem úrazu bývá ale pro mnoho studentů finační stránka studia, která může vaší rodině udělat velkou čáru přes rozpočet. Na většině tamních univerzit totiž zaplatíte školné 9000 liber za rok, což je mimochodem také maximální výše školného stanovená vládou. Na soukromých školách je tato částka vyšší. V úvahu je potřeba brát i náklady na ubytování, které vás, samozřejmě v závislosti na typu, vyjde cca na 6000 liber. Často je možné si extra připlatit i za stravování, které vás na koleji (případně v jiných typech ubytování nabízených univerzitou) stojí o něco méně než v obchodech. Přesto je jídlo v UK obecně drahé, a proto počítejte s mnohem vyšší částkou, než vydáváme za školní obědy u nás. Nutné je pamatovat i na výdaje za letenky.

Říkáte si, že tolik peněz byste měli jen stěží? Britští studenti je obvykle také nemají, v Anglii pro ně totiž funguje speciální výhodný systém bezúročných půjček. O půjčku si zažádáte jednoduše pomocí internetu a jakmile vám ji schválí, o nic se již nestaráte, peníze dostává přímo škola. Se splácením začínáte až po dokončení svého studia, a to teprve v okamžiku, kdy váš příjem přesáhne 21 000 liber ročně. O půjčku si můžete zažádat tady. Žádat o ni můžete i v případě, že vaše místo na univerzitě ještě není jisté. Je dobré vzít na vědomí, že nejzazším termínem pro podání žádosti je květen. Půjčku nebudete potřebovat v případě, že se rozhodnete studovat ve Skotsku. Zde mají studenti EU školy zcela zdarma.

S pokrytím nákladů na ubytování a stravování je to bohužel horší a v případě, že nenabízí nějaké speciální dotace přímo vámi vybraná univerzita, můžete se s nimi rozloučit. Naštěstí v UK není nijak složité najít si při studiu práci na půl úvazku.

Závěrem je dobré brát zřetel ještě na jeden důležitý fakt. Na půjčku máte nárok pouze v případě, že nastupujete do 1. ročníku vysoké školy a žádnou VŠ jste doposud nestudovali.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio