Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studium a podnikání. Jdou k sobě?

Nic vám nebrání v tom, abyste začali podnikat ještě před ukončením svého studia. Otázkou zůstává, jestli se takový risk vyplatí, nebo jestli spadnete zpátky na zem. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou možné výhody a nevýhody podnikajícího studenta.

Brigády a přivýdělky už mnohým nestačí. Většinou si totiž nepřijdete na takové peníze, díky kterým byste se mohli osamostatnit. Proto si studenti zakládají své firmičky, nebo pod svým živnostenským listem spolupracují s nejrůznějšími organizacemi. To vše s vyhlídkou lepší budoucnosti.

Prvním kamenem úrazu však může být časová náročnost. Čas jsou sice peníze, ale v případě, že by vám práce zabrala naprostou většinu dne, se může stát, že jednoduše nedostudujete. Buď studium nestíháte a prospěch půjde strmě dolů, nebo vás podnikání strhne natolik, že vám škola začne připadat neperspektivní a dobrovolně ji ukončíte.

Oba výše jmenované příklady jsou samozřejmě špatně. Nikdy by totiž práce neměla dostat přednost před školou. Škola vám v budoucnu může pomoci v překonávání nepříjemných životních situací. Podnikání je totiž obor, ve kterém můžete rychle vyletět nahoru a o několik dní později spadnout zase dolů. V tomto případě je to obrovský risk. Proto si třeba radši zvolte obor podnikání, který je méně rizikový.

Jak si vybrat co nejlepší obor, ve kterém tkví potencionální zisk a zároveň co nejmenší rizika, záleží jen na vás. Určitě je důležité zvážit veškerá pro a proti. Mnozí si totiž uvědomují jen klady a vzápětí litují toho, do čeho se pustili. Dobře se poraďte se zkušenými podnikateli, kteří v daném oboru figurují, a rozhodně se obklopte lidmi, kterým stoprocentně důvěřujete. Právě důvěra je v podnikání jednou z nejdůležitějších věcí. Mohlo by se vám totiž stát, že vám nejlepší kamarád udělá tunel a vám zbydou jen oči pro pláč.

Zásadní je dávat si pozor v případě nejrůznějších půjček, kterými si pomůžete při rozjezdu vaší firmy. Banky ve studentech rády vidí naivní mladý lid, který podepíše všechno, co se mu předloží. V takových případech rozhodně využijte služeb finančního poradce. Ten vám zdarma vypracuje projekt a předloží tu nejschůdnější variantu. V naprosté většině případů vás poradenské služby nebudou stát ani halíř.

V podnikání si musíte uvědomit, že vše záleží hlavně na vás a nejdůležitější pro vás bude důvěra v sebe samotného. Mnohým studentům se touto cestou podařilo neuvěřitelně zbohatnout. Další za to zaplatili zkaženým startem do života. Přesto je důležité apelovat na to, aby pro vás hlavní prioritou zůstala i nadále škola. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio