Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studium v cizině: Je o něj mezi studenty skutečně takový zájem?

Ačkoliv je u nás studium v zahraničí často považováno za prestižní, není mezi studenty zdaleka tak vyhledávané, jak by se na první pohled mohlo zdát. Studentům chybí finance, i odvaha opustit jim známé prostředí.

Tyto informace přinesl průzkum informační síťě EUROPE DIRECT, která se snaží pomocí různých anket a dotazníků zprostředkovávat kontakt mezi EU a jejími občany. V září letošního roku oslovila 298 studentů českých vysokých škol, 52% z nich studium v zaharaničí neplánuje. Důvody jsou různé, tím nejčastěji zmiňovaným je dlouhobé odloučení od blízkých přátel a rodiny. ,,Pokud člověk není vázán doma,  je to zajímavá zkušenost, která se do života hodí. Odloučení od rodiny by mi  tolik nevadilo, ale odloučení od svého přítele bych asi nepřežila," přiznává Bára. ,, Z tohoto důvodu o vycestování zatím neuvažuji, ale kdyby přece, ráda bych se podívala do nějaké neobvyklé země a poznala cizí kulturu," dodává. Mnoho studentů se nejspíše obává, že by odloučením přišli o určité jistoty a také by byli nuceni postavit se na vlastní nohy.

Neochota osamostatnit se má vliv i na další faktor, kterým je financování. Studentům přijde studium v zahraničí cenově méně dostupné, avšak možnost přivýdělku na brigádě někteří z nich vůbec neberou v potaz. Jako další zápor spatřují studenti ve svých jazykových dovednostech, které jim pro studium v cizím jazyce nepřijdou dostačující. Potvrzuje to i Aneta. ,,Ráda bych to zkusila, ale většinou je to moc drahé. Peníze, které v rámci studijních programů dostaneme, určitě nepokryjí všechno. Také si myslím, že ke studiu v zahraničí nejsme dostatčně jazykově připraveni. Přesto bych vycestovat chtěla. Život v Čechách mi nevyhovuje a necítím se tu spokojená. Pobyt v zahraničí by dal mému životu novou náplň".

Ovšem zbývá stále 48% studentů, kterým se myšlenka studia v cizině líbí a vidí na ní mnoho kladů. Zejména zdokonalení se v cizím jazyce, množství nových přátel, s nimiž by se v "normálním" životě neměli šanci setkat, a neobvyklých zážitků, které by jinak neprožili. Navíc, jak jž bylo řečeno výše, je v ČR studium v zahraničí stále bráno jako cosi prestižního, a proto se bude v životopisu vyjímat. Ondřej vyzdvihuje také cestovatelské aspekty: ,,Rád cestuji a objevuji nová místa a kultury. Studovat bych jel nejraději někam na hory, kde bych měl možnost i lyžovat," směje se. ,,Určitě o tom uvažuji a jelikož cestuji poměrně často, odloučení od rodiny by mi nevadilo," dodává.

Možná je čas odhodit všechny obavy stranou, neboť tolik příležitostí k vycestování, jako máme při studiu vysoké školy, v životě jen tak mít nebudeme.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio