Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studium v zahraničí: Co musíte udělat, než odjedete

Uvažujete o studiu na vysoké škole v zahraničí a nejste si jistí, co pro to musíte udělat? EASY vám nabízí stručný přehled těch nejdůležitějších kroků, které byste rozhodně neměli vynechat!

Co potřebujete, pokud chcete studovat v zahraničí...

1) Rady a informace

Dobrá rada se vám nikdy neztratí. Rozhodně se zeptejte na zkušenosti svých známých, kteří již studium v zahraničí absolvovali. Pokud nikoho osobně neznáte, možná se vám bude hodit i tato stránka http://www.nicm.cz/oblasti/vzdelavani-v-zahranici/studium-v-jednotlivych..., kde sami studenti sdělují své zážitky. Také zajděte za poradcem, který má na vaší škole studium v zahraničí na starost. Měl by vám pomoci nejen s výběrem školy, ale i se všemi náležitostmi, které potřebujete. Další možností je navštívit některý z tematických seminářů, které vysoké školy pořádají.

2) Vhodný program

Erasmus není jediným programem, přes něhož se můžete dostat do zahraničí. Programů existuje celá řada, ovšem každý z nich má jiné podmínky a je určen jinému typu studentů. Erasmus má, oproti jiným programům, velikou výhodu – většinu formalit za vás vyřídí škola. Pokud se rozhodnete pro jiný program, počítejte s tím, že to budete především vy, kdo bude v tomto ohledu nucen vyvíjet aktivitu.

3) Vhodná země

Musíte si být vědomi toho, že existují země, z nichž vám v tuzemsku diplom neuznají. Proto je dobré zjistit si předem, zdali je studijní obor, který se v dané zemi chystáte studovat, v ČR uznáván. Po návratu si ale v každém případě o uznání vašeho vzdělání musíte zažádat. Zemi vybírejte samozřejmě i podle jazyku, v němž budete studovat. Je dobré pamatovat na to, že ne každá škola nabízí studium v angličtině. Také si předem zjistěte tamní podmínky studentů a studia jako takového, abyste posléze nebyli nepříjemně překvapeni. Stejně tak si nezapomeňte zažádat včas o vízum, pokud ho budete k vycestování potřebovat.

4) Jazyková zkouška

Nezapomeňte si včas zjistit, jaký typ škola, kterou jste si vybrali, požaduje. Požadavky se velmi různí, nejčastěji je však požadovaná zkouška TOEFL nebo IELTS.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio