Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studujte na vysoké škole ve Velké Británii!

Díky členství České republiky v Evropské unii je nyní pro české maturanty mnohem jednodušší vypravit se na své vysokoškolské studium do Velké Británie. Platí totiž stejně vysoké školné jako Britové a mohou si kvůli němu požádat o půjčku od britské vlády. Co všechno ale musíte absolvovat k tomu, abyste se na vysokou školu ve Velké Británii dostali?

Výběr univerzity

Pokud se chcete hlásit na vysokou školu ve Velké Británii, výchozím bodem vám bude stránka UCAS, kde se centrálně podávají přihlášky na všechny vysoké skoly ve Velké Británii. Zde se dozvíte i spoustu důležitých informací o všech univerzitách a kurzech, které nabízejí. Při výběru univerzity ale také přihlédněte k prestiži vašich vybraných univerzit a žebříčkům, které poskytují různé instituce a organizace.

Jak si podat přihlášku

Všechny přihlášky se odesílají přes již zmíněnou internetovou stránku UCAS. V jednom roce si můžete podat přihlášku jen na pět univerzit. Nebo na čtyři, pokud se hlásíte na medicínské nebo veterinářské obory. Uzávěrka přihlášek je většinou během ledna, pokud se ale hlásíte na Oxford, Cambridge nebo medicínské a veterinářské obory, přihlášku musíte odeslat do dřívější uzávěrky, která je většinou během října. Nejprve si na UCASu založíte účet a vyplníte všechny základní informace o sobě. Dále pak musíte napsat motivační esej, tzv. „personal statement“, v němž musíte výstižně popsat, proč se hlásíte právě na daný obor. Esej bude univerzální pro všechny vysoké školy, na které se hlásíte, proto je lepší hlásit se na podobně zaměřené obory. Po sepsání eseje budete potřebovat referenci od další osoby, nejlépe od školního poradce nebo předchozích učitelů. Samozřejmostí je také předložení maturitního vysvědčení.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky se ve Velké Británii neskládají. Každá univerzita rozhodne, jestli vás na daný obor přijme, na základě UCAS přihlášky. Přihlíží tedy k vašemu eseji, referencím, ale především k výsledkům z maturity. Pokud jste maturitu ještě neabsolvovali, vaši učitelé vám musí předpovědět maturitní výsledky na základě dosavadního studia. Na základě toho vám pak univerzity mohou dát podmínečné přijetí, které budete mít potvrzené tím, že složíte maturitu tak, jak se od vás očekávalo. Na prestižní univerzity a žádané obory si vás také mohou univerzity pozvat na pohovor.

Dobrá znalost angličtiny

Téměř všechny univerzity ve Velké Británii po vás budou požadovat dobrou znalost angličtiny. Tu můžete prokázat testem IELTS, TOEFL nebo CAE. Pokud nemáte dostatečně dobrou znalost angličtiny, na univerzitu ve Velké Británii se v určitých případech můžete přece jen dostat. Některé univerzity vás nechají studium začít i s horší úrovní angličtiny a je jen na vás, jestli studium zvládnete. Některým univerzitám zase bude stačit podstoupení pohovoru, podle kterého se samy rozhodnou, jestli je vaše angličtina dostatečně dobrá.

Pokud vám zkrátka nezbývá nic jiného než si angličtinu vylepšit, pak můžete využít kurzů, jež některé univerzity pořádají přímo pro budoucí studenty britských univerzit. Stejně tak jsou oblíbené i jazykové pobyty v zahraničí, o kterých můžete najít více informací zde. Ty nabízí specializované jazykové společnosti a v jejich rámci můžete na několik týdnů vyjet do anglicky mluvících zemí, navštěvovat zde jazykovou školu a své znalosti angličtiny pak procvičovat i v praxi během každodenní interakce s místními. Je výhodné vyrazit na jazykové pobyty v Anglii a Velké Británii, protože si tak budete moci navyknout na anglický přizvuk a zdejší způsob života. Pokud jste totiž třeba zvyklí na americkou angličtinu, může vás pak v Británii překvapit slang, určité slovní fráze nebo anglický humor. Přízvuk se také liší v rámci Británie od oblasti k oblasti, proto pokud ještě nevíte, v jaké části Anglie během univerzitního studia skončíte, můžete vyrazit na studium angličtiny na kurzu v Londýně, kde je britská angličtina asi nejuniverzálnější.

Školné

Díky členství České republiky v Evropské unii mohou čeští studenti ve Velké Británii studovat za stejně vysoké školné jako tzv. domácí studenti, tedy Britové. Cena školného se ale bohužel už pro školní rok 2012/2013 zvedla na průměrnou částku £ 8.393. Na školné si ale můžete vzít bezúročnou půjčku, kterou začnete splácet až poté, co vyděláváte více než £ 21.000 ročně. Ve Skotsku navíc školné zatím ještě nebudete muset platit vůbec, hradí ho zde totiž skotská vláda, i když i ta už uvažuje nad jeho zavedením. Výdaje na živobytí si ale bohužel budete muset všude platit sami, můžete ale zkusit najít si v Británii práci.

Autor článku: Tereza Kaplanová

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio