Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sunshine se vrací ke kořenům

Indie kapela Sunshine minulý týden vystoupila po dlouhé době v pražském Paláci Akropolis. Show namíchaná z nových i starých věcí z repertoáru Suns byla prvním signálem publiku k připravovanému turné příští rok na jaře.

Sunshine se vrací ke kořenům. Je to prý pro to, že nemají nic nového, odpovídá na můj dotaz se smíchem frontman této alternativní formace, Kay Buriánek. Pak se vší vážností dodává, že nápad udělat na jaře turné, které by zahrnovalo všechny vývojové fáze kapely, vzešel od samotných fanoušků. „Dlouhou dobu jsme slyšeli lidi, kteří nám říkali, že by bylo dobré vytáhnout nějaké starší věci. Tak jsme to udělali.“

„Retro“ koncept Sunshine aplikovali už i do vystoupení v pražském Paláci Akropolis. Dlouhý set byl kombinací písniček z nejnovější desky Karmagaddon a nejstěžejnějších tracků z desek předchozích. Kapela se dostala i k věcem, které třeba tři nebo čtyři roky nehrála. „Dneska jsme těch starších věcí zařadili nezvykle mnoho. Na ten poměr staré/nové bylo těch starších věcí více, než normálně. Tak to bylo ale koncipováno a zamýšleno od začátku a tímto způsobem budeme pokračovat i dál,“ dodává Buriánek.

Publikum tuto změnu ocenilo s velkým nadšením. Aby ne! Sunshine vznikli už v roce 1994 a mají za sebou osm studiových alb. To se pak věci z koncertového setu škrtají těžce a není se čemu divit, že tam některé zásadní chybí. A právě ty, na které se vlivem času zapomnělo, prožívají reinkarnaci. Zařazení starých pecek do repertoáru je takovým dárkem skalním fanouškům Suns, kteří na kapelu chodí pravidelně a zažili ji v různých obdobích vývoje. Jak už zde bylo zmíněno, pořádný boom se „starým zbožím“ čeká příznivce kapely na jaře. „Chceme je tam zařazovat ještě v mnohem větším měřítku. Bude to taková naše cesta ke kořenům. Chystáme asi patnáct koncertů po celé České Republice. V rámci toho samozřejmě počítáme i s Prahou a bude to určitě v nějakém klubu,“ popisuje Buriánek.

 

  Těšte se na speciální rozhovor!

V příštím čísle časopisu EASY se můžete těšit na velký rozhovor s kapelou Sunshine na téma alternativní klubové scény v Čechách. „Sondou“ do české indie scény se budeme zabývat na osmi stranách a kromě Suns dostanou prostor i The Prostitutes. Zpěváka a zakládajícího člena kapely Sunshine, Kaye Buriánka, jsem se po koncertě v návaznosti na avizovaný rozhovor zeptal na pár otázek:

.

Rovnou bych navázal na náš rozhovor z minulého týdne. To asi není taková „krize“, když jste dokázali natřískat celý Palác Akropolis.

  Já si zas tak ortodoxně nemyslím, že by měla být krize. Na druhou stranu je ale dobré, že tolik lidí přišlo. Těch koncertů je všude možně hodně, jak jsem říkal už při koncertě. Navíc jsme začali hrát už v osm.

Je to tím, že obecný český fanoušek tu muziku do sebe musí tak trošku vtlouct a potřebuje čas? Narážím tím na to, že vy už tu nějaký ten pátek působíte.

  No hlavně obecný český fanoušek chodí na koncerty v deset hodin večer. Ne v osm (smích). Ale asi to tak bude…

Dnešním koncertem se tak trošku vracíte ke kořenům. Tento návrat bude dokonán na jarním turné 2013. Bude ale i tak prostor na tvoření nových věcí? Chystáte se už na nové album?

  Určitě ano. Máme plán takový, že na jaře chceme hrát ještě víc zpátky. Dáme prostor deskám, které jsme točili třeba ve Spojených Státech. Ale potom se chceme soustředit na nové věci a vytváření materiálu na novou desku.

Naposled jste hráli v Praze pod širým nebem na Strahově, kam přišly desetitisíce lidí. Teď jste vyprodali Palác Akropolis. Máš raději narvaný klub a jeho specifickou atmosféru nebo hraní před obrovskou masou lidí na open-air festivalu?

  Obě prostředí mají svá specifika. Ale podle mě je vždycky lepší, když máš svůj vlastní koncert, kam lidi přišli vyloženě na tvojí kapelu. Pak je ta atmosféra taková srdečnější, než když hraješ na nějakým open-airu, kde hraje dalších pět kapel, které jsou žánrově někde úplně jinde.

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio