Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Surrealistic Pineapple Empire of Fashion

Z otcovy strany Ekvádorec, z matčiny Čech. Adam Ptáček se narodil během bouřlivých událostí roku 89 a vyrůstal v Českých Budějovicích. My vám designéra tvořícího pod značkou APé představujeme jako prvního finalistu projektu Sci-Fi Safari – platformy podporující začínající módní designéry.

Z DĚTSKÉHO SNU

Adam Ptáček nikdy nenavštěvoval uměleckou střední školu, i přes to se mu podařilo během svých studií na  Českém reálném gymnáziu vystavovat koláže, které se zabývaly rozdílem mezi erotikou a pornografií. Na projektu Horseradish Sexhibition 2007 spolupracoval s jihočeskou básnířkou Kateřinou Bolechovou. “Výstava čelila na jedné straně kritice běžných návštěvníků, dnes již neexistující, literární kavárny Měsíc a na druhé straně měla plno obdivovatelů, kteří si cenili odvahy a nahé upřímnosti našich výpovědí,” vzpomíná. Móda se Adamovi stala koníčkem již od dětství. „Vždy jsem kreslil návrhy a skici. Pro radost jsem si navrhoval flakony parfémů, boty, vaječný dům a dokonce i bytové zařízení.“ Mezi ty, jimiž byl Adam výrazně ovlivněn patří babička a Gianni Versace. „Babička vlastnila v jedné části pokoje maličkou krejčovskou dílnu kde šila, tvořila a já ji pozoroval. Pak  v roce 1997 jsem viděl nejzářivější a pro mě ikonickou přehlídku Gianni Versace. O měsíc později jsem o něm a jeho tehdy novém domově v Miami četl článek v ELLE. O další měsíc později byl před domem brutálně zavražděn. Velmi mě mrzelo, že od něj již nikdy žádnou další přehlídku neuvidím. Z ničeho vybudoval skutečné impérium. Dodnes si ho vážím.“

PRVNÍ MÓDNÍ PRAXE

Po maturitě strávil Adam rok na vyšší odborné škole Herbststrasse Modeschule ve Vídni, kde dostal jednu z prvních příležitostí prezentovat vlastní módní vizi. Studenti školy předvedli své modely v rámci charitativního projektu Mode Sozial Nicaragua. “Vytvořil se fixní termín události a sezvali se hosté, kteří z portfolií studentů vybrali, co si nechají ušít. Materiály jsme si zdarma zvolili u jedné menší rodinné firmy prodávající metrový textil. Vcelku opulentní přehlídka se konala v zámku Schönbrunn. Na akci byl k dispozici velký tým vizážistů z MAC a jeden z nejdražších kadeřníků ve Vídni. Ač se prezentovaly modely mnohdy nevalné úrovně, přehlídka byla velmi kladně přijata a to zejména díky skvělé organizaci, exkluzivní lokaci a bohatému rautu, kde teklo šampaňské proudem.“ Adam pokračuje srovnáním vídeňského a českého prostředí: „Rakušané mě naučili jak se má produkt prodat, jak oslnit, jak mít úspěch. Co se marketingu týče jsou 25 let před námi. V Čechách na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně jsem se naučil hlavně šít a doplnil jsem poznatky z historie odívání. Například díky skvělé externistce Daně Lapšanské mám skvělý přehled o módě 20. století a základních principech módního marketingu. Nicméně v Rakousku jsem to zažil v praxi.“ Adam letos na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně složil úspěšně státnice.

SOUČASNÁ TVORBA

Loňská kolekce „Co-Existing en Paraíso“ (s/s13) nezapře žádný z vlivů, který na Adama Ptáčka dlouhodobě působí. Ovlivňují ho nejenom vzpomínky na babičku a Gianni Versace, ale i ornamentální čínské umění, které je vášní maminky Adama. „Moji rodiče se potkali během studií v Pekingu,“ vysvětluje. Právě mix čínského, ekvádorského a českého kulturního dědictví, stejně jako Adamova slabost pro barokní architekturu a opulentní ornamenty, jeho tvorbu silně formují. „Mým mottem je: více je více!“ Zdánlivé kombinování nekombinovatelného, které zvládá autor s grácií, povoluje uzdu naší fantazie a my se můžeme vypravit na cestu divokou Amazonií vychutnávajíce si typické „tropické baroko“ Adama Ptáčka. Nejnovější kolekce  Ecuadorian Heritage", která je inspirována hlavně Ekvádorem, bude prezentována v rámci galavečeru Sci-Fi Safari.

5 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH MÍST V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Byt – “Naprostou oázou je náš byt se dvěma terasami. Světlý, útulný a díky množství skvostných dekorací z dalekých cest, které se dokonale barevně doplňují s květinami, inspirativní. Rád prchám do blízké přírody. Pozoruji ji a obdivuji se jí. 

Chrám sv. Mikuláše – „Právě zde jsem byl pokřtěn. Později jsem do chrámu rád zavítal pro jeho silnou atmosféru, krásu a možná pro klid a jakési pochopení sebe samého v dnešním světě - mém životě. Zde jsem propadl baroku, rokoku a klasicismu. 

Náměstí Přemysla Otakara II. – „Naše nádherné náměstí, je dle mého názoru nejkrásnější v celé zemi. Miluji ho, protože se zde setkávají všichni místní a stejně tak i turisté. Je to takový společenský kotel různých osobností. Místo, kde jsou město a zdejší "malé" problémy jako na dlani. Zkrátka skvělá drbárna, přehlídka aut, oblečení, nových zubů, prsou a vycpaných zadnic.

Showroom bytových dekorací La natura – „Jediná prodejna světové úrovně. Když sem zavítám, vidím svět ideálních představ: plný barev, neobvyklých kombinací s hojností rostlin a rozličných vůní. 

Hotel Vita (Albatros Hotels and Resorts) – „Když toužím po luxusu v dokonale čistém a nablýskaném prostředí a naprostém soukromí, vydávám se právě sem. Mám tu skvělé zázemí. Hotelové prostředí beru jako druhou rodinu. Místní terasy skýtají unikátní výhled na celé město. Je tu božský klid, rušený snad jen asijskými turisty, které mám pro jejich dětinskou radost a zvídavou povahu velmi rád. Rád se setkávám s lidmi z druhého konce zeměkoule, protože to člověka obohatí, poučí a do jeho života přinese svěží vítr. Všednost běžných českých dní je příliš fádní na to, aby v ní dokázal člověk mého typu spokojeně fungovat. Potřebuji víc. Chci svět, kuriozity, zábavu, emoce, touhy a cíle. Mám České Budějovice moc rád, ale zemřít bych zde nechtěl. Myslím, že mne osud zavane dál. Někam, kde poznám pravý život, úspěch, zklamání i lásku. Nikdy ale nezapomenu na místo, odkud pocházím.

 
Fotogalerie: 
Adam Ptáček
Adam Ptáček
Adam Ptáček
Adam Ptáček

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio