Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Světlo je stále nejrychlejší. Vědci si oddechli.

Převrat ve světě fyziky se zřejmě nekoná. Podle vědců z CERNu zůstává vše při starém. Nic totiž není schopné pohybovat se rychleji, než světlo. Koncem minulého roku se o obrovský rozruch postarali právě vědci z CERNu.

Převrat ve světě fyziky se zřejmě nekoná. Podle vědců z CERNu zůstává vše při starém. Nic totiž není schopné pohybovat se rychleji, než světlo.

Koncem minulého roku se o obrovský rozruch postarali právě vědci z CERNu. Svět obletěly výsledky experimentu OPERA, podle nichž měla být neutrina rychlejší než světlo. Tyto zprávy spustily spekulace o tom, zda vůbec platí základní zákony fyziky. Neočekávaný výsledek byl však pouze technickou chybou.

Výsledky nového experimentu ukázaly něco jiného. Projekt ICARUS využil měření, která byla nezávislá na měřeních použitých v rámci projektu OPERA. Bylo změřeno sedm neutrin, vyslaných z ženevského urychlovače částic do Gran Sasso a ukázalo se, že jejich rychlost se rovná rychlosti světla. Že došlo v prvním případě k chybným závěru, způsobenému chybou měření, potvrdil ředitel výzkumu ve švýcarském CERNu Sergio Bertolucci.

Zlomový okamžik fyziky se tedy nekoná. Zdálo by se, že Einsteinovou teorií relativity zřejmě v dohledné době jen tak něco neotřese, ale vědci se nevzdávají. V italském Gran Sasso mimo zmíněných dvou experimentů probíhají ještě experimenty BOREXINO a LVD, na jejichž výsledky si budeme muset počkat minimálně do května, kdy budou z CERNu vyslány další neutrinové paprsky.

Proč by vlastně vyvrácení Einsteinovy teorie bylo tak zásadní? Podle ní totiž neexistuje nic, co by bylo rychlejší, než světlo. Pokud by se něco mohlo pohybovat rychleji, z čehož byla neutrina podezřelá, muselo by dojít k cestě časem. To ale bude, minimálně do zveřejnění výsledků dalších pokusů, patřit do žánru sci-fi.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio