Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Švýcaři hlasovali v referendu, nechtějí delší dovolenou

V pondělním referendu podle odhadů vyjádřilo svůj nesouhlas s prodloužením státem garantované dovolené o dva týdny necelých sedmdesát procent účastníků, kteří tak dali za pravdu vládě a svazu zaměstnavatelů, kteří shodně tvrdili, že prodloužení dovolené bude stát miliardy eur a nejspíš

V pondělním referendu podle odhadů vyjádřilo svůj nesouhlas s prodloužením státem garantované dovolené o dva týdny necelých sedmdesát procent účastníků, kteří tak dali za pravdu vládě a svazu zaměstnavatelů, kteří shodně tvrdili, že prodloužení dovolené bude stát miliardy eur a nejspíš povede k propouštění zaměstnanců. Vláda navíc vyjádřila obavy z přesunu výroby do sousedních zemí.

Odbory taková tvrzení dementovaly a zdůrazňovaly, že si pracovníci dlouhou dovolenou zaslouží, jelikož se musí vyrovnávat se zvýšenou zátěží. Předseda odborových svazů označil lidi, kteří hlasovali ve prospěch návrhu, za lidi se „smyslem pro realitu“. Byla jich ale menšina, takže Švýcarům zůstane 20 dní dovolené - stejně jako mají Češi nebo Němci.

Dalším návrhem, který neprošel, byla podpora stavebního spoření. Švýcaři odmítli možnost mít od svého kantonu zvýhodněné spoření na byt nebo dům, které mělo vést k rozvoji vlastnického bydlení. Proti se postavila sdružení nájemníků, která návrh označila za zvýhodňování bohatých, kteří si mohou spoření na nemovitost dovolit.

Jediné návrhy, který podle předběžných výsledků prošly, byla regulace výstavby víkendových chat a změna podmínek pro konání demonstrací v Ženevě. Nově bude moci být podíl víkendových zařízení v jednom okrese pouze 20 procent, což by mohlo ochránit zemědělství před rozprodáváním půdy. V Ženevě, kde mají kvůli množství sídel mezinárodních organizací zkušenosti s četnými protesty, se zase rozhodli zpřísnit postihy za nepovolené demonstrace, jejichž organizátor by mohl zaplatit v přepočtu až dva miliony korun. Navíc může metropole pověřit samotné pořadatele, aby zajistili pořádkové síly.

Je vidět, že ve Švýcarsku momentálně panuje pravicové smýšlení a víra v ekonomický liberalismus, který se snaží uvolnit veškeré zábrany na trhu, aby producenti a prodejci vydělávali a nakupující měli zároveň co nejpříznivější ceny. Návrh o regulaci výstavby naznačuje snahu chránit zemědělskou půdu před zbytečným rozprodáváním na výstavbu a neoslabovat tak ve prospěch jiných odvětví vlastní zemědělskou produkci.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio