Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sýrie se rozhodla zamezit útěku uprchlíků – zaminovala hranice s Tureckem.

Podle zprávy organizace za lidská práva Human Rights Watch (HRW), z nichž čerpalo BBC, si miny vyžádaly řadu mrtvých a zraněných. Údaje se mají zakládat na výpovědích uprchlíků, civilistů i pyrotechniků, jež miny pokládali.

Podle zprávy organizace za lidská práva Human Rights Watch (HRW), z nichž čerpalo BBC, si miny vyžádaly řadu mrtvých a zraněných. Údaje se mají zakládat na výpovědích uprchlíků, civilistů i pyrotechniků, jež miny pokládali. Podle HRW je tento způsob zastavování emigrantů nehumánní a označuje ho jako "vojensky neúčinnou" zbraň, která vede k zranění a zabití civilistů. Proto naléhá na Sýrii, aby okamžitě s kladením pozemních min přestala. Syrští vládní činitelé se dříve k pokládání min na hranicích s Libanonem vyjadřovali jako o obraně proti pašování zbraní do země.

HRW se ve zprávě zmiňuje také o konkrétních případech obětí. Jednou z nich je patnáctiletý mladík, který přišel o nohu na území sousedícím s Libanonem. Celý incident se stal poté, co se mladík pokusil pomoci dostat se přes hranice rodinnému příteli, který byl zraněn při armádním zásahu ve čtvrti Bábá Amr povstaleckého města Homsu. "K přechodu hranice mi chybělo nějakých 50 až 60 metrů, když mina vybuchla," popsal mladík událost, při níž jeho přítel zemřel. "Jakékoliv použití nášlapných min je nehorázné," komentoval ředitel sekce zbraní při HRW Steve Goose."Použití těchto nerozlišujících zbraní nemá absolutně žádné ospravedlnění - u žádné země, nikde, za žádným účelem."

Před rokem se začaly v Sýrii formovat nepokoje proti stávajícímu prezidentovi Bašáru Asadovi. Ten se je rozhodl potlačit řadou brutálních vládních kroků. Jedním z těchto opatření byl také bombový útok na údajnou baštu povstalců město Idlib. Své kroky zdůvodnili bojem porti islámským fundamentalistickým teroristům. Syřani se tak obávají o své životy a začali ze země emigrovat do sousedních států. Podle OSN se počet uprchlíků pohybuje okolo 30 000 lidí a nejvíce jich utíká právě do Libanonu a Turecka.  OSN kvůli horšící se situaci běženců jmenoval koordinátorem pomoci Panose Moumtzise, ten by měl zjistit jaká humanitární pomoc je potřeba. O uklidnění situace v zemi se snaží také zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Opozice však dialog s Asadovým režimem odmítá, obviňuje ho totiž z masakrování vlastního lidu. Jednotky OSN se připravují k zásahu již několik dní, ale zásah nadále oddaluje Moskva.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio