Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

,,Myslím si, že se Facebook stal hlavně novým způsobem komunikace mezi lidmi."

#QR
Také by jste si chtěli vyrobit vlastní facebokovou aplikaci? Nyní máte možnost! Můžete to vyzkoušet na stránkách tabfoudry.com. Jak vznikl tento projekt? Jak se dále bude vyvíjet? Na to jsme se ptali zakladatele Ladislava Hrbáčka.

Na začátek bych se rád zeptal, kde jste přišel na nápad vytvoření tohoto projektu? Inspiroval jste se někde?

Než jsem se začal věnovat Tabfoundry, pracoval jsem v reklamní agentuře na různých online kampaních. Pro ty jsme potřebovali hodně záložek na Facebook stránky našich klientů. Tou dobou jsme museli záložky draze platit vývojářům a já si říkal: Kdyby tak existoval grafický editor, v kterém bychom si záložky mohli vytvářet sami stejně jednoduše, jako např. PowerPoint prezentaci. A tak se zrodil nápad na Tabfoundry.

Čím se Tabfoundry odlišuje od konkurence nebo čím může zaujmout? Jaké jsou její výhody?

Snažíme se, aby byl náš editor snadno použitelný pro každého správce Facebook stránky. Zároveň nabízíme pokročilejší funkce, jako např. správu vrstev, schránku, historii a mnoho dalšího. Velká výhoda pro marketéry na Facebooku je také to, že si v Tabfoundry budou moci vytvářet vlastní formuláře. Ty jsou vhodné např. pro soutěže na Facebooku, nebo třeba jen pro sbírání e-mailů k rozesílání newsletteru.

Vytváříme službu pro vytváření Facebookových záložek. To je něco jako webová stránka vložená do Facebookové stránky, např. když si na této FB stránce otevřete záložku "Sleva pro fanoušky" http://www.facebook.com/KazduvDvur. Záložkám se dá svým způsobem říkat aplikace.

Vytváříte aplikace pro usnadňující marketing na Facebooku. Jakou vidíte jeho budoucnost? Stane se časem úplným stereotypem lidského života?

Myslím si, že se Facebook stal hlavně novým způsobem komunikace mezi lidmi.

Díky promyšlené platformě pro vývojáře je také Facebook integrován prakticky do všech vznikajících služeb a sociálních sítí. Stal se tedy místem, kde se vše sdružuje a odehrává. Málokdo například ví, že to byl právě Facebook a jeho nový OpenGraph, kdo pomohl Pinterestu k tak masivnímu růstu. (viz http://www.theverge.com/2012/5/3/2993999/pinterest-burn-facebook-open-gr...)

V následujících několika dnech také Facebook překročí miliardu aktivních uživatelů. Nejen proto věřím, že tu s námi zůstane ještě hodně dlouho.

Zažil jste nějaké nepříjemnosti při založení této služby?

Nechci to zakřiknout, ale zatím nám jde vše hladce. Tedy mimo malého skluzu se spuštěním.

Máte nějakou vizi do budoucna? Co by jste chtěl na projektu zlepšit, inovovat?

Rádi bychom vytvořili komplexnější službu, která by pomáhala prakticky se všemi oblastmi digitálního marketingu. Hodně také myslíme na mobilní platformu.

Jaké rady by jste dal začínajícím podnikatelům, kteří si chtějí založit svou firmu?

Pustit se do toho. Mně osobně trvalo téměř rok, než jsem se od myšlenky dostal k činům. 

Určitě bych také doporučil využít služeb akcelerátoru, jako je např. StartupYard. Za malý podíl v naší tou dobou neexistující firmě nám poskytli setkání s desítkami zkušených podnikatelů, kanceláře a také investici, díky které jsme mohli opustit naše zaměstnání. Troufnu si tvrdit, že bez StartupYardu by Tabfoundry vůbec nevzniklo, i tak je před námi stále ještě hodně práce.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio