Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Tapas restaurace ROOM

Chuť Španělska v centru Prahy...

Předkrm nebo hlavní chod?

Nejprve si řekneme, co to vlastně tapas je... Kdo byl ve Španělsku, jistě tento pojem zná a dokáže si tím pádem představit ta chutná jídla, která se pod ním skrývají. Tapas totiž není druh jídla, ale jeho forma, spočívající v malých porcích různých pokrmů. Olivami počínaje, hovězím masem konče. Původ tohoto slova však není zcela znám. Nejznámější teorie tvrdí, že je vymyslel jeden ze španělských králů již ve 13. století, protože mu doktor zakázal hodování a poradil mu, aby jedl spíše častěji a menší porce. To vedlo krále k příkazu, aby ve všech hospodách v zemi podávali v každou denní dobu něco malého k snědku. Další z teorií má za to, že toto slovo vzniklo, když si zase jiný král nechal poručit při odpolední siestě skleničku sherry, kterou mu čísník přinesl přikrytou plátkem šunky. Omlouval tento čin tím, že fouká silný vítr s pískem a šunka tedy slouží jako víko (španělsky tapa). Ať už je to jakkoliv, dnes tapas slouží mnoha účelům. K zahnání malého hladu či k svačině si objednáte pouze jednu porci. K večeři si dáte třeba tři, a pokud vyrazíte do restaurace s přáteli, nebo rodinou, objednáte si dohromady celý stůl a pak vzájemně ochutnáváte.

SPECIALITY...

Nově otevřená restaurace se specializuje právě na perly španělské kuchyně. Můžete si vybrat mezi tapas studenými (tapas frías) a teplými (tapas calientes). K těm nejlepším studeným patří rozhodně Španělská tortilla, podobná bramborové placce. Podávaná je se španělskou česnekovou "majonézou", která je však oproti té české chuťově výraznější a plnější. Pro milovníky mořských plodů doporučuji Chobotnici marinovanou ve vinaigrette, což je směs olejů a octa dochucená bylinkami a kořením.

Z teplých tapas pak rozhodně neopomeňte klasickou Černou rýži s kalamáry. Nadchne svou jemnou ale výraznou chutí, takže se spolu s křupavými kalamáry skvěle doplňují. Kdo má chuť na maso, měl by vyzkoušet poněkud netradiční část hovězího - oháňku dušenou v červeném víně. Křehké masíčko, které se doslova rozplývá na jazyce, je podáváno s petrželovým pyrém. 

Co tu dělá květináč?

Nutno zmínit, že způsob servírování je zde zcela netradiční a nanejvýš originální. Každé jídlo je totiž servírované v jiné nádobě a proto se zde můžete setkat s kalamáry v květináči, tortillou na černé břidlicové destičce, nebo s masem servírovaným v nádobě pod květináč. A když už jsme u netradičních nádob, byl by hřích nedat si ve takovéhle restauraci nejznámější španělský alkoholický nápoj - sangríu. Podle známého gurmána Jana Stacha měl vznik tohoto nápoje jediný a velice prostý důvod: rychle a levně se opít. Namíchat se dá skoro ze všeho - nejčastěji se používá víno, něco tvrdého (například brandy) a šťáva z ovoce, případně jeho kousky. V ROOMu si můžete vybrat ze dvou variant - z bílého či červeného vína - a skvělý, lahodný a velmi osvěžující nápoj Vám přinesou v zavařovací sklenici s brčkem a špízem plným ovoce.

Místo, které ma potenciál stát se Vaším nejoblíbenějším 

Pochlubit se však tato restaurace může kromě skvělého jídla i velmi příjemným prostředím, které není určeno pouze pro klasický oběd či večeři. Ve stylové zadní místnosti tohoto poměrně velkého prostoru se nachází několik pohodlných sedaček a dokonce jakási restaurační lehátka, kde se můžete natáhnout jak je libo. A tak sem můžete zajít třeba jen na zavařovací sklenici sangríi (zní to vtipně, že? :D) s přáteli, před návštěvou některého z okolních klubů, nebo na odpolední siestu s počítačem (wifi samozřejmě zdarma). Nejen k té pak doporučuji skvělou tečku na závěr - Crema Catalana, neboli Katalánský krém. Lehký dezert s lahodnou chutí je přesně to, co si pod tou sladkou tečkou představuji. Tečka.

Adresa: V Jámě 6, Praha 1, 110 00

www.tapasroom.cz

Ceny:

studené tapas - od 50,-

teplé tapas - od 60,-

dezerty - od 55,-

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio