Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Test: Jak dobře ovládáte češtinu?

Jste si jistí, že svůj mateřský jazyk ovládáte na jedničku? Svoje schopnosti si můžete ihned ověřit na krátkém cvičení z českého jazyka. Možná budete překvapení…

Rozhodněte o správné možnosti:

Stanice metra A se jmenuje N/náměstí M/míru. Učili jsme se, že A/američané kupovali půdu od I/indiánů. Kdo z/s koho. Armádní z/sběh. Sněhuláci roztáli/y. Bacili/y létali/y všude. Malířovy skici/y byli/y krásné. Táci/y spadly na zem. Jsem na rozdíl/narozdíl od tebe chytrý. Z/Shlédl poučný film.

Řešení (za každou správně doplněnou větu si přičtěte jeden bod):

1. Náměstí Míru – V obou slovech píšeme velká písmena, jedná se totiž o název stanice metra. Pokud byste však chtěli psát přímo o náměstí, správně by bylo náměstí Míru. (1 b.)

2. Američané, indiánů – Ve slově Američan pravděpodobně chyboval málokdo z vás. Jde o národnost, píšeme tedy velké písmeno (ovšem pozor na přídavná jména americký apod.!). V případě indiána se však o žádnou národnost nejedná. S malým písmenem bychom psali i slova muslim, křesťan, černoch, apod.… (1 b.)

3. kdo s koho – Že vám přijde písmeno „z“ logičtější?  Ale pozor! Právě jste se nechali nachytat. Kterákoliv jiná možnost než „s“ je totiž špatně. Nejde o druhý pád, jak by se mohlo zdát. Odůvodnění je celkem jednoduché, neboť zjišťujeme, kdo vyhraje, kdo koho porazí. (1 b.)

4. armádní zběh – Sběh se „s“ píšeme v případě, mluvíme-li o nějakém shromáždění lidí. V tomto případě jde ale o válečného zběha (dezertér). (1 b.)

5. sněhuláci roztáli – Ano, sněhulák je sice neživý, ale nepleťte si život s životností. Slovo sněhulák skloňujeme podle vzoru pán, podle kterého má mužský rod životný. A jak už nám pravidla pro shodu podmětu s přísudkem říkají, mužský rod životný v množném čísle prvního pádu bude mít na konci přísudku pouze a jedině měkké „i“. (1 b.)

6. bacili létali, ale i bacily létalyObě možnosti jsou správné. Jen pozor na zrádnou shodu podmětu s přísudkem! Stejné pravidlo platí i pro slovo mikrobi/mikroby. (1 b.)

7. skici byly – Slovo skica je cizího původu a pravidlo o skloňování podle vzoru žena se na ni nevztahuje stoprocentně. Ve shodě podmětu s přísudkem se ale v tomto případě vzorem řídíme, proto bude na konci přísudku tvrdé „y“. (1 b.)

8. tácy – Tác bez tácu jako hrad bez hradu, vidím hrady, vidím tácy. Skloňování podle vzoru má přednost před měkkou souhláskou. (1 b.)

9. na rozdílNa rozdíl píšeme vždycky a jedině zvlášť. Jiná možnost neexistuje. (1 b.)

10. zhlédl film – Zde platí jednoduché pravidlo: Zhlédnout můžete film, představení, pořad, seriál či televizní zprávy. Shlédnout se dá však jenom z věže, z mostu, z okna apod. (1 b.)

Vyhodnocení:

Pokud jste získali 10 až 9 bodů, gratuluji. Pravopis ovládáte pravděpodobně na jedničku. 8 až 6 bodů je vzhledem k obtížnosti testu celkem dobrý výsledek, ale měli byste si své mezery ve znalostech doplnit. Chybí-li vám však 5 bodů a více a čeština je vaším mateřským jazykem, měli byste občas pár minut obětovat pravopisu. Skvělým pomocníkem vám bude internetová jazyková příručka, kterou najdete na stránkách: http://prirucka.ujc.cas.cz/.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio