Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Tipy na zlepšení paměti !

Paměť má bezesporu veliký vliv na naše školní výsledky. Každý z nás bohužel nevlastníme paměť jako slon, a tak často zjišťujeme, že v dnešní, takřka až přeinformované, společnosti nám na pojmutí veškerých informací kapacita paměti zkrátka nestačí. Můžeme se s tím smířit, ale můžeme se pokusit naši paměť zlepšit!

 Jídlo

I paměť potřebuje nějakou potravu. Ano, sice ji neustále krmíme novými a novými poznatky, ovšem možná by někdy dala přednost něčemu ... hmotnému. Sáhněte po ovoci a čerstvé zelenině, speciálně po lesním ovoci, banánech, špenátu, červené řepě, mandlích či čímkoliv s vitamínem E! Jako doplněk stravy vyzkoušejte ginko bilobu, která by měla působit pozitivně i na jiné neduhy, jako je např. únava atd. Na sladké se příliš nespoléhejte, protože paměť prý ovlivňuje i vaše váha. Dle vědců, čím je váha větší, tím je vaše schopnost zapamatovávání se menší a naopak. Také vám doporučují každý den dostatečně snídat.

Alkohol

Jak jistě dobře víte, alkohol vám ničí mozkové buňky, které se neobnovují zrovna nejsnáze. Je proto jasné, že čím méně budete pít, tím to pro váš mozek bude lepší. Nutno ale říci, že sklenka červeného vína denně vám neublíží a naopak výkonost vašeho mozku zvyšuje.

Pravidelný trénink

Chceme-li být v něčem dobří, předpokladem úspěchu je pravidelný trénink. A proto se ani my bez nějakého tréninku neobejdeme. Nemusí se přitom jednat o nic zdlouhavého a náročného. Paměť si cvičíme křížovkami, logickými hádankami, učením se slovíček, básniček (a vůbec učením jako takovým) nebo "pouhým" čtením knih. Je ale důležité svoji paměť nezanedbávat a najít si kratičkou chvíli každý den. Jakákoliv aktivita, která vás nutí zapamatovávat a vybavovat si informace, vám prospívá.

Cvičení

Proč myslíte, že máte ve škole tělocvik? Cvičení nám prospívá samo o sobě. Navíc také výborně prokrvuje a nastartovává mozek. Pokud se tedy jdete učit bezprostředně po cvičení, látka vám do hlavy půjde mnohem rychleji!

Odpočinek

Zmiňuji ho jako poslední, ale pro fungování naší paměti a mozku je naprosto nenahraditelný. Mozek potřebuje relaxovat. Ať už si pod tímto pojmem vybavíte cokoliv, důležité je, že se u dané aktivity opravdu odreagujete.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio