Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Tipy studentů na pražské kavárny? Vedou kávové řetězce

Obliba kavárenské kultury roste. Důkazem toho může být i zvyšující se zájem studentů (a to nejen teď, v chladném období), kteří pohodu nad šálkem kávy vyhledávají stále častěji. Ve které kavárně si, dle jejich názoru, tento šálek nejlépe vychutnat se dozvíte z následujícího článku!

Byla-li někdy primárním účelem kaváren konzumace kávy, byl jejich původní smysl již dávno překonán. Do kaváren chodíme relaxovat, slouží jako místo setkávání, hojně je využíváme k plnění školních i jiných povinností a ony se tak stávají svébytnou součástí našeho životního stylu. Proto také dáváme velký důraz na to, kterou kavárnu si k trávení svého času vybereme. V Praze jich máme na výběr vskutku nepřeberné množství, ovšem právě proto někdy nemusí být snadné se v nich zorientovat a najít tu SVOU, která by nám vyhovovala do posledního puntíku.

My, studenti, máme jistě poněkud specifičtější nároky. Chceme kavárnu tichou, aby jsme měli klid na svoji práci, zároveň se však nechceme cítit mimo dosah společenského dění. Zajímá nás i kvalita kávy,  za níž ovšem cheme platit rozumnou cenu, aby nás naše záliba v kavárnách nezruinovala. Ptali jsme se pražských studentů na to, jaké kavárny navštěvují nejčastěji.

Většina z nich se shodovala v tom, že neraději chodí do kavárenských řetězců, které jim zaručují stejnou chuť kávy bez ohledu na to, ve které pobočce si ji dáte. ,,Výhodou je hlavně jejich poloha. Jsou na těch nejfrekventovaněšjích místech a navíc na ně většinou natrefíte hned po východu z metra," říká Bára. Ondřej k tomu dodává ,,Přiznám se, že řetězce jako Costa Coffee navštěvuji hlavně proto, že je mám při cestě do školy. Určitě je spousta lepších kaváren, ale já jem v tomto ohledu spíše praktičtější."

Opravdová hvězda na kávovém poli (či spíše plantáži) je Starbucks. ,,Má nenapodobitelnou atmosféru. Také mám ráda možnost nápoj kombinovat tak, jak chci," vysvětluje oblibu tohoto řetězce Edina. Další výhodu spatřuje ve Wi-fi připojení, díky němuž vám tu v učení se opravdu nic nebrání.To potvrzuje i Jára: ,,Je to skvělé místo na posezení a na učení a můžete se tam potkat i s cizími kulturami." Kuba dodává: ,,Líbí se mi i design kaváren a péče o zákazníka, kterého si ve Starbucksu váží. To mi v dnešní době nepřijde jako častý jev." ,,Někdo může namítnou, že to studentům, co se týče ceny, moc nakloněné není, ale já si myslím, že když si někteří mladí dokáží najít spoustu peněz na alkohol a cigarety, nevidím důvod, proč by si někdy nemohli najít stovku na kafe." Cena kávy ve Starbucksu je často zmiňována i jinými studenty. ,,Není to nejlevnější, ale chodím tam asi dvakrát do týdne, takže to jako nějakou finanční zátěž nepociťuji," dodává Ondřej.

Studenti zmiňovali samozřejmě i další řetězce jako je Costa Coffee, na němž oceňují prakticky to samé jako na konkurenčním Starbucksu, ovšem přesto se u nich netěší takové oblibě. ,,Ve Starbucksu mají větší výběr a celkovou atmosféru, cenově vyjdou tyto řetězce zhruba na stejno. Nejspíše je to tím, že Starbucks má lepší reklamu," dodává Bára.

Ačkoliv studenti ve všední dny navštěvují výhradně kavárenské řetězce, při zvláštních příležitostech upřednostňují něco nevšedního. Zajímavým tipem na kavárnu je určitě i Café Louvre, které stojí na svém místě již od roku 1902 a v minulosti si zde nápoj z kávových zrn vychutnával např. i Karel Čapek či T.G. Masaryk. ,,Dělají tam kávu Julius Meinl, která mi vážně chutná a také skvělé domácí zákusky," říká Kuba. Kavárnu s nádherným interiérem najdete na Národní ulici a kromě kávy zde můžete využít bohaté nabídky lehkých pokrmů za přijatelné ceny.

Dalším tipem na "klasickou" kavárnu je Café Montmartre poblíž Národní třídy. Doporučuje ho Andrea, která jinak chodí spíše do čajoven. ,,Dávám přednost čaji, ale to neznamená, že nemám ráda kafe," vysvětuje. Ceny jsou zde pro studenty opravdu příznivé, výhodou je i poloha. Navíc se tu konají i různé akce jako např. autorská čtení apod. (v souvislosti s bohatým kulturním programem nesmíme opomenonut studentský klub K4, který kromě kavárny nabízí opravdu širokou škálu nejrůznějších aktivit pro studenty). Stějně jako Café Louvre je za tímto podnikem vskutku zajímavá minulost. Za první republiky zde předčítal mimo jiné Jaroslav Hašek.

Kavárnu Friends Coffee House můžete navštívit v MacNevenově paláci v Palackého ulici. Zaujme vás tamní prosklená zimní zahrada i přijemná domácí atmosféra, kterou vytvářejí pohodlná křešílka i celkový design v příjemných barvách. Na učení zde máte klid, navíc můžete využít knihovnu, která se zde také nachází. ,,Mají úžasnou knihovničku, kde je dokonce i maďarsko-český slovník!," líčí Edina se smíchem svoji oblíbenou kavárnu.

Posledním tipem nám přispívá Jára. Čítárna, která se nachází v Jindřišské ulici, osloví především retro interiérem, který takřka nemá obdoby. Jistě oceníte možnost způjčit si některou z 1500 knih, které jsou vám zde k dispozici. ,,Chodí tam zajímaví lidé, mají tam dobrý poměr kvalita/cena, celkově je to takové domácké prostředí. Když tam je klid, což bohužel moc často nebývá, dá se tam i učit," říká Jára. V Čítárně se také konají i různé projekce, přednášky a šachové turnaje.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio