Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Tisíce léků podraží, SÚKL nestihl dokončit revizi

Cena stoupneo sedm procent u tří tisíc léků, u kterých SÚKL nestihl provést revizi. Se začátkem dubna totiž skončila platnost druhého Janotova balíčku, který cenu léků dočasně snížil, čímž umožnil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv vykonat pravidelnou revizi cen.

Cena stoupneo sedm procent u tří tisíc léků, u kterých SÚKL nestihl provést revizi. Se začátkem dubna totiž skončila platnost druhého Janotova balíčku, který cenu léků dočasně snížil, čímž umožnil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv vykonat pravidelnou revizi cen. Zhruba u třetiny produktů z celkových 9729 ale přeceňování stále neproběhlo. „U těchto léků zatím nenabylo rozhodnutí ústavu právní moci, protože se proti němu odvolal výrobce," sdělila mluvčí SÚKL Veronika Petláková. Odvoláními se bude zabývat ministerstvo zdravotnictví.

Krom pacientů se zdražení léčiv odrazí i na pojišťovnách. „Pokud byl lék bez doplatku, měl by bez něj tedy zůstat i nyní. Vyšší doplatky se ale rozloží mezi nemocné a pojišťovny," uvedl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Lidé si tak na doplatky budou muset připravit o pár korun nebo desítek korun víc, újma pojišťoven už bude větší. Mohly by přijít asi o tři čtvrtě miliardy.

Zdražovat by se mělo postupně, během prvních dvou až tří měsíců ještě u některých výrobků navýšení ceny nezaznamenáme. Léky přitom podražily už v lednu, kdy si jejich čtyřprocentní nárůst ceny vyžádalo zvýšení DPH.

Ani ministerstvo zdravotnictví, ani Státní ústav pro kontrolu léčiv se k situaci nechce postavit čelem a vinu shazují jeden na druhého. Podle ministerstva je za vším SÚKL a jeho časové nedodržení revize, SÚKL zase tvrdí, že ministerští úředníci nevyřídili včas odvolání výrobců léků, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Ať už je ale pochybení na kterékoli straně, problém je v podstatě stejný. Jedna ze stran každopádně něco nestihla. Pokud úředníky tolik tlačí čas, možná by pomohlo zjednodušení některých administrativních úkonů a chybějící časový prostor by se tím dal získat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio