Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Tři země jednou ranou

  K moři je to opravdu pár kroků. My Evropané máme moc citlivé žaludky na jejich vodu. Na hotelu najdete spoustu výletních nabídek. Nasednutí na velblouda stojí 10 $, ale sesednutí leckdy také! Jeruzalém - to je skvost sám o sobě.

 

K moři je to opravdu pár kroků. My Evropané máme moc citlivé žaludky na jejich vodu. Na hotelu najdete spoustu výletních nabídek. Nasednutí na velblouda stojí 10 $, ale sesednutí leckdy také! Jeruzalém - to je skvost sám o sobě. Výletní autobusy jezdí v doprovodu ozbrojených jednotek.

Před pár lety v zimě jsme se s rodiči rozhodli, že strávíme Vánoce u moře. Jednoznačně jsme se rozhodli pro Egypt. Dlouho jsme přemýšleli, do jakého města, a naše volba nakonec nepadla na klasiku typu Hurgada nebo Sharm El Sheik, ale na malé městečko na nejsevernějším břehu Arabského zálivu v Rudém moři – Tabu.

Taba je opravdu malé městečko, a jak už to u takových městeček bývá, není tam toho moc k vidění. Proto doporučuji vybrat si dobrý hotel, který se o vaši zábavu postará. My jsme strávili dva týdny v překrásném pětihvězdičkovém hotelu Marriot. V Egyptě za to nedáte víc než v Praze za tříhvězdičkový. Navíc budete mít k dispozici non stop občerstvení a bohatou stravu ve formě švédských stolů, obchůdky, herny a mnoho dalších přepychovostí. Krom toho k moři je to opravdu pár kroků.

Rudé moře je proslavené svými korály a exotickým podmořským životem. U našeho hotelu byla na plážích postavena speciální mola, ze kterých se pohodlně dostanete ke skalnatým výběžkům pobřeží a uvidíte tu krásu zblízka. Stačí si nasadit potápěčské brýle a šnorchl a nikdo vás dřív než za hodinu z vody nedostane. Krom toho není v Tabě tak silný vítr jako například v Hurgadě, proto je válení se na pláži opravdu příjemné a opalovat se můžete i pod slunečníkem.

Kdybyste se i přesto v hotelu nudili a chtěli se podívat do města, ať vás ani nenapadne jíst v jejich restauracích a bistrech. My Evropané máme moc citlivé žaludky na jejich vodu. To samé platí u hotelové vody z kohoutku, rozhodně ji nepijte! Kdybyste si náhodou stejně lokli, na recepci hotelu vám dají speciální pilulky, po kterých vám sice bude lépe, ale připočtete si k dovolené den promarněný válením se na hotelovém pokoji. A ještě jedno upozornění, až se budete vracet z úspěšné pochůzky uličkami města zpět do hotelu, budete muset projít kontrolou, stejně jako na letišti. Také se vám mohou pohrabat v taškách, kdybyste náhodou nakoupili něco „nebezpečného“. Neděste se, je to jen preventivní opatření a nedá se s tím nic dělat.

Taba je skvěle situované město pro turisty. Také proto jsme si ho vybrali. Lehce se z něj dostanete do Káhiry, a jelikož se nachází těsně u hranic Izraele, můžete se vydat na výlet i tam. Na hotelu najdete spoustu výletních nabídek od různých cestovních kanceláří, nejčastěji jsou ale ruské nebo anglické. My jsme se vydali s tou ruskou. 

Pobyt jsme zahájili cestou do hlavního města Egypta - Káhiry. Egyptské muzeum ve vás možná svou velikostí vyvolá úzkost, na jeho prozkoumání byste si museli vyhradit celý den. Samozřejmě nebudete ochuzeni ani o pohled na látkami omotané mumie. Bohužel jen zvířecí. Lidskými se můžete "pokochat" až po zaplacení symbolického poplatku 100 $. Jedeme dál.

Po projetí nejchudší čtvrtí hlavního města se před námi záhy rozprostře Gíza. Dechberoucí pyramidy, o kterých tak často slýcháme, opravdu nezklamou. Bohužel jsou čím dál více hlídány a už si na tunových balvanech jen tak neposedíte. Pozor na místní baviče s velbloudy. Nasednutí stojí 10 $, ale sesednutí leckdy také! 

Jeruzalém - to je skvost sám o sobě, zejména Staré Město. Skalní dóm se svojí zlatou kopulí je islámskou svatyní. Celkově je opravdu zajímavé sledovat, jak vedle sebe fungují tři rozdílná náboženství – křesťanství, judaismus a islám. Mě osobně nejvíce nadchla (nepopírám, že i lehce vyděsila) Zeď nářků a ortodoxní židé, kteří se u ní oddaně modlili. Pro křesťany je nejposvátnějším místem tohoto města Bazilika svatého hrobu, neboli kostel Vzkříšení, kde byl podle Nového zákona ukřižován Ježíš Kristus. Ale nemá cenu tu vyjmenovávat všechny památky, protože dokud je neuvidíte na vlastní oči, nepocítíte jejich význam.

Izraelem to ale nekončí. Pokračovali jsme do Palestiny. Ale ještě předtím jsme se stavili u Mrtvého moře. A opravdu je tam tolik soli, že vás bez problémů udrží v sedě na hladině. Sama jsem to vyzkoušela. Je průzračně čisté a je opravdu mrtvé, protože v něm nežije jediný živý tvor. Dávejte si ale pozor, abyste neměli na těle nejaké nezahojené rány, „trochu“ to štípe.

Příští zastávka – Palestina. Zaručuji vám nezapomenutelný zážitek. Atmosféra Betlému vás pohltí, uvidíte místo, kde se údajně narodil Ježíš Kristus. A ať jste věřící či ateista, faktem zůstává, že tato historická událost nenávratně změnila naši společnost.

Tímto náš výlet bohužel skončil. Z Taby se ale můžete vydat i na jiná místa, například do blízké Jordánie, kde se pokocháte slavným skalním městem Petra. Rozmyslete si, kam chcete víc, protože tyto výlety nejsou zdaleka levnou záležitostí, zejména pro studenty.

Výletní autobusy jezdí v doprovodu ozbrojených jednotek, takže se nemusíte bát, že na vás ze skal někdo zaútočí. Ale vzhledem k politické situaci v Egyptě bych raději počkala, než se trochu uklidní a až potom plánovala nezapomenutelnou cestu napříč dějinami lidstva.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio