Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Únava: Postrach všech studentů

Zbavte se únavy pomocí našich osvědčených rad!

Pronásleduje nás během nezáživných hodin, kdy si profesor monotónním hlasem cosi sám pro sebe vykládá, neopouští nás ani doma v neděli večer, když se konečně odhodláme nabiflovat se dvacet stránek z dějepisu. A v horších případech po noci strávené nad učebnicemi s ní bojujeme celý den. Ano, řeč je o únavě, častém společníkovi nás studentů.

Jelikož si mě poslední dobou ostatní nedokázali bez zívání a pospávání na školní lavici vůbec představit, rozhodla jsem se s únavou konečně bojovat a postupně jsem se začala zbavovat všech svých špatných návyků. Pravda je, že se občas neovládnu a při některých mně nepříliš sympatických hodinách nechám svoji hlavu bezvládně ležet na rozloženém sešitě a sním o ráji na prosluněném tropickém ostrově a o pohodlné houpací síti. Křivdila bych si ale, kdybych se nepochválila, jak jsem se během několika měsíců zlepšila. Únava už mi dělá společnost jen po občasných pátečních oslavách a diskotékách. Už neusínám každé ráno v autobuse a při hodinách fyziky sleduji (tedy…občas) výklad naší profesorky jako ostříž.

Tak a teď se jistě ptáte, jak že jsem to dokázala. Nebudu vás tady poučovat o tom, jak je důležité přijímat dostatek železa, vápníku, hořčíku atd., abyste se vyhnuli únavě, protože upřímně, koho z nás to zajímá. Pojďme se raději podívat na pár mých osvědčených rad a tipů, jak přelstít únavu a nabrat zpátky ztracenou energii.

Rada 1: Když si potřebujete přes den na chvíli zdřímnout, nespěte v posteli

Zní to možná zvláštně, ale pokud se chcete vyhnout ještě větší malátnosti a v horším případě i bolesti hlavy, spěte vsedě. Nejlépe uděláte, když si na chvíli ustelete na svém psacím stole. Nastavte si budík, který vás probere za půl hodiny, a věřte mi, že se pak budete cítit svěží a odpočatí. Do postele si nelehejte, proberete se pak pravděpodobně až za dvě hodiny a dvakrát tak vyčerpaní než předtím.

Rada 2: Přes noc spěte 8–9 hodin

Není vyloučeno, že některým odolnějším studentům bohatě stačí šestihodinový spánek k tomu, aby se ráno probudili plní energie. Mně to ale rozhodně nevyhovuje. Chodila jsem spát o půlnoci a vstávala v šest. Výsledek? Svůj spánkový deficit jsem se pokoušela dohánět ve škole. Nakonec se mi osvědčilo spát alespoň osm, o víkendu pak někdy devět hodin. Snažím se nenechávat školní povinnosti na poslední chvíli, abych pak nemusela do noci listovat hromadou učebnic. A že neusnete dřív než před půlnocí? Zkuste si chvíli v posteli číst a za půl hodiny spánek přijde sám.

Rada 3: Tři, dva, jedna, start!

Na únavu skvěle pomáhá pohyb. Pokud máte možnost, jděte si ven zaběhat. Můžete si jít také zaplavat, projet se na kole, zahrát si tenis, zkrátka dělejte cokoliv, u čeho se budete hýbat. Pokud jste včerejší noc nestrávili na bujaré oslavě svých přátel, můžete očekávat příjemné probuzení. V tom druhém případě je ovšem opravdu lepší zamířit rovnou do postele.

Rada 4: Studená sprcha zabere vždycky

Pokud si už vážně nevíte rady, jak nastartovat motor, je tu ještě jedna možnost. Sice jen pro odvážné jedince, ale rozhodně zabírá. Minuta strávená pod studenou sprchou je totiž mnohdy účinnější než cokoliv jiného.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio