Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Uprchlý Tomáš Pitr už je ve vězení

Ve středu byl kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr dopraven za naprostého utajení zpět do České republiky. Při letu z Curychu přes Vídeň do Prahy jej doprovázeli tři policisté, po půl šesté dorazili k branám věznice.

Ve středu byl kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr dopraven za naprostého utajení zpět do České republiky. Při letu z Curychu přes Vídeň do Prahy jej doprovázeli tři policisté, po půl šesté dorazili k branám věznice. Zde bude muset Pitr projít vstupní kontrolou a tady se také v závislosti na druhu trestu rozhodne, do které věznice bude umístěn.

Tomáš Pitr byl předloni zatčen ve švýcarském Mořici. Od té doby byl až do středy vězněn ve Švýcarsku, kde žádal o azyl. Zuby nehty se snažil zmařit vydání do České republiky, což odůvodňoval údajnou předpojatostí soudu v jeho případě. Jak měsíce plynuly, Pitr změnil názor a rozhodl se žádost o azyl stáhnout.

Jako důvody mimo jiné uvedl stesk po rodině a touhu dovést svůj případ konečně do konce. Soud povolil obnovení jeho procesu týkajícího se daňových delitků.  (Více o rozhodnutí stáhnout žádost o azyl čtěte zde.) Koncem března obdrželo české Ministerstvo spravedlnosti oficiální vyjádření švýcarského Ministerstva spravedlnosti, ve kterém bylo informováno o zrušení Pitrovy žádosti o azyl. Samotné zařízení převozu pak bylo otázkou několika málo dní.

Pitr byl v roce 2006 odsouzen na pět let odnětí svobody za daňové podvody a v roce 2000 k souhrnnému trestu šest let za obchody s akciemi Setuza a Milo Surovárny. Když měl v roce 2007 nastoupit do pankrácké věznice svůj pětiletý trest, uprchl do zahraničí. Jeho nynější návrat do České republiky by tak mohl konečně být úspěšným uzavřením celého případu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio