Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Úroveň maturity bude pro všechny stejná, zvolit si obtížnost již nebude možné

Poslanci schválili novelu zákona o státních maturitách. Studenti tak přichází o možnost zvolit si lehči nebo těžší variantu maturitní zkoušky.

Ta bude od příštího roku pro všechny maturanty stejná, odpovídat by měla nynější základní úrovni. Studenti budou mít nově pouze dva povinné maturitní předměty.  Zde jim možnost volby zůstává i nadále  – k povinnému českému jazyku si mohou vybrat matematiku nebo cizí jazyk. Nepovinné předměty budou také dva. Studenty čekájí i další změny. V reakci na nespokojené ohlasy studentů i pedagogů budou slohy opět opravovat učitelé jmenovaní ředitelem školy, nikoliv hodnotitelé vybraní CERMATem. Mění se také doba, kterou mají studenti na odvolání ke krajskému úřadu či MŠMT. Z 8 dnů se čas na odvolání prodlouží na 20 dnů.

Změna, která  by měla státu ušetřit 50 milionů, zatím nebyla potvrzena senátem. Ministr školství Fiala doufá, že se tomu tak stane v nejbližší době. Je nutné, aby byla novela přijata do 15. listopadu. Do tohoto data si totiž studenti musí podat přihlášku k maturitní zkoušce. Fiala také s omluvou dodává, že provedení letošních maturit neprobíhalo zrovna šťastně a příští rok by se mnoha chyb rád vyvaroval.  Poslanci scvhálená novela však nemá býti trvalá. „Je to řešení na dva roky," vysvětluje. „Není to konečná verze, ale je nutné přestat dělat ze studentů pokusné králíky. Je nutné, aby věděli, z čeho budou v listopadu maturovat," dodává stínový ministr školství Chládek /ČSSD/.

Během následujích  dvou let by měla expertní komise přijít s budoucí podobou státních maturit. Poslankyně  Anna Putnová /TOP 09/, členka výboru pro vědu a vzdělávání, prohlásila, že výbor zvažoval i upuštění od společné státní části maturity. „Považovala bych to za nešťastné a za krok zpět,“ zdůvodňuje, proč byla nakonec tato část zachována. Do budoucnosti počítá i se třetím maturitním předmětem.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio