Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

USA provedly simulaci konfliktu na Blízkém východě

Podle The New Yourk Times provedli Američané právě tento měsíc tajnou simulaci, která svými výsledky vede k závěru, že zapojení USA do případného konfliktu mezi Izraelem na Íránem by bylo nevyhnutelné.

Podle The New Yourk Times provedli Američané právě tento měsíc tajnou simulaci, která svými výsledky vede k závěru, že zapojení USA do případného konfliktu mezi Izraelem na Íránem by bylo nevyhnutelné. Při cvičení Američané vycházeli z předpokladu, že by jednou z okamžitých reakcí Íránu po případném napadení Izraelem mohlo být odpálení rakety nasměrované na americkou loď v Perském zálivu. Právě tato situace se stala výchozím bodem celé akce, při níž šlo hlavně o simulaci možného postupu při válečném konfliktu a snahu odhadnout následky takové války.

Ajatolláh Chameneí, nejvyšší duchovní i politický vůdce Íránu, přitom nedávno varoval jak Izrael, tak USA před jakýmkoliv pokusem o útok proti jeho zemi. Írán podle něj odpoví na napadení stejnou silou, jakou bude napaden, a využije tak svého „božího zákona“, tedy práva na odplatu. V takovémto duchu se neslo poselství íránského vůdce, pronesené ve státní televizi při oslavě perského nového roku.

Zatímco Američané se konfliktu obávají, izraelská strana se případné války zas tak neděsí. Ve své řeči bývalý premiér Izraele prohlásil, že pokud bude mít jeho země pocit, že musí proti Íránu zasáhnout, odvetu zvládne a nebude ji stát příliš životů.

Právě zahájení konfliktu je sporným bodem mezi izraelskou a americkou dipolomacií. Američané věří, že je zde ještě mnoho času pro diplomatické řešení krize, vyvolané hlavně obavami kvůli íránskému jadernému programu. Tel Aviv je však přesvědčen, že se čas pro jakýkoliv zásah krátí. Pokud se neobjeví diplomatické řešení, lze podle odborníků očekávat zásah Izraele do konce roku.

Írán sousedí se dvěma státy, ve kterých USA prováděly a provádí vojenské operace, a to jej jistě zneklidňuje. Zároveň se bojí zneužití lokálního konfliktu s Izraelem pro boj o ropu, podobně jako tomu mohlo být v konfliktu v Libyi, kde podle některých komentátorů hrály suroviny zásadní slovo při rozhodování o zásahu zahraničních mocností. Írán je pátým největším vývozcem ropy na světě, je schopný skokově manipulovat s cenou ropy na komoditním trhu a je tak k nelibosti mnohých jiných států silným a důležitým hráčem na poli mezinárodní politiky.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio