Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Úžlabina žije! Magistrát zrušil návrh na sloučení škol těsně před demonstrací

Mnoho studentů a profesorů ze Střední průmyslové školy elektrotechnické V Úžlabině si může konečně oddychnout. Den před plánovanou demonstrací na Mariánském náměstí se škola dozvěděla, že ke sloučení se Střední školou elektrotechniky a strojírenství v Jesenické nedojde.

Po dlouhém (a nakonec úspěšném) boji Gymnázia Evropská, které nesouhlasilo s návrhem magistrátu na zrušení školy, přišla na řadu Střední průmyslová škola elektrotechnická V Úžlabině. Jakmile se škola z médií dozvěděla o plánech magistrátu, začali profesoři, studenti i jejich rodiče okamžitě podepisovat petice. Do čtvrtka se jim podařilo nasbírat neuvěřitelných 11 315 podpisů. Dalším krokem měla být demonstrace na Mariánském náměstí, jež měla proběhnout tento čtvrtek, 14. února. Ve středu se ale do školy donesla radostná zpráva – Úžlabina se slučovat nebude a současní studenti i uchazeči o studium se nyní konečně mohou přestat obávat. Otevřeny budou všechny obory – elektrotechnika, informační technologie i technické lyceum.

Podklady pro optimalizaci školství byly totiž nekvalitně zpracovány a návrh optimalizace se musí předělat. Zařazení Gymnázia Evropská a SPŠE V Úžlabině do seznamu „ohrožených škol“ považuje valná většina studentů za velkou chybu. Například do SPŠE, jako do jedné z nejkvalitnějších škol ve svém oboru, město investovalo několik milionů korun a stěhováním na jiné místo by škola pravděpodobně přišla o spoustu vybavení, které vlastní. Šéf magistrátního odboru školství Jiří Pilař, který má celou přípravu optimalizace školství na svědomí, byl ve středu ze své pozice okamžitě odvolán. Vedení Prahy už připravuje celkovou úpravu odboru školství. Změny v návrhu optimalizace dostanou na starost zástupci TOP 09. Úplné zrušení návrhu magistrátu se ale netýká všech ohrožených škol. Všechny kroky týkající se slučování či rušení budou prozatím pouze pozastaveny. Například na Obchodní Akademii Svatoslavova ještě jasno nemají. Škola je umístěna v budově pronajaté od Prahy 4 a má příliš vysoké náklady za energii.

Studenti a profesoři z Úžlabiny se i přes tuto zprávu ve čtvrtek sešli na Mariánském náměstí před budovou magistrátu, kde měla proběhnout demonstrace, a svůj úspěch zde oslavili v podobě několika veřejných proslovů a transparentů hlásajících „Úžlabina žije!“. Na školu bude mít ale předchozí jednání magistrátu jistě negativní dopad. „Bohužel tohle nás hodně jako školu poškodilo, takže teď potřebujeme nabrat nějaké nové prváky,“ přiznává Jirka, jeden ze studentů SPŠE V Úžlabině. „Dnes tu v podstatě slavíme. Je to taková rodinná škola a všichni to tu máme rádi, takže by byla škoda o ni přijít. Ve třeťáku a ve čtvrťáku mě to tu začalo opravdu bavit a teď se dokonce rozhoduju, že pak půjdu na vysokou,“ dodává.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio