Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Albánii lze beztrestně koupit Hitlerův pamflet Mein Kampf

Belina H se postaralo o historicky první výtisk Mein Kampfu v albánštině. Nakladatelství se proti kritice ohradilo. Podle vydavatele se má jednat o "varování pro příští generace, aby se takové šílenství už neopakovalo".

Belina H se postaralo o historicky první výtisk Mein Kampfu v albánštině. Nakladatelství se proti kritice ohradilo. Podle vydavatele se má jednat o "varování pro příští generace, aby se takové šílenství už neopakovalo". Nicméně toto vysvětlení nestačí asociaci albánských Židů, která vydání Hitlerova pamfletu odsoudila a jedním dechem dodala, že se chystá podat na nakladatelství žalobu a zasadit se o zákaz knihy.

„Tato kniha bude předmětem trestního stíhání, protože porušuje albánskou legislativu, která trestá podněcování k rasové nenávisti,“ slíbil mluvčí albánského ministerstva kultury Ermir Nika. Navíc se nechal slyšet, že vydáním knihy byla porušena autorská práva. Těmi by mělo disponovat Bavorsko, jež je odkoupilo od vítězných mocností po skončení druhé světové války.  V roce 2015 by mělo být autorské právo zrušeno, protože uplyne 70 let od Hitlerovy sebevraždy v roce 1945. Bavorsko nikdy nepovolilo vydání knihy ani k vědeckým účelům, natož k volné distribuci.

Vydavatelství očividně nebylo hnáno ideologickým souzněním s autorem textu, jednalo se spíše o vidinu zisku, který si slibovalo od vydání kontroverzní knihy. Zadělalo si tak spíše na problémy se soudem, jenž může nakladatelství vyměřit pokutu.

Hitler knihu napsal ve 20. letech minulého století v době pobytu ve vězení Landsberg, kde se ocitl po nepovedeném převratu ve Výmarské republice. Kniha, jejíž název se do češtiny překládá jako "Můj boj", je částečně autobiografická a odrážejí se v ní autorovy antisemitské názory a nacististická ideologie. Proto byl již v roce svého vydání zakázán v řadě zemí včetně tehdejšího Československa.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio