Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Chanově protestovali radikálové

Akce DSSS prý byla reakcí na nedávný incident, při němž romský narkoman spolu s komplicem napadl policistu a společně jej poté vyhodili z okna. Policista skončil s pohmožděninami a řeznými ranami v nemocnici.

Akce DSSS prý byla reakcí na nedávný incident, při němž romský narkoman spolu s komplicem napadl policistu a společně jej poté vyhodili z okna. Policista skončil s pohmožděninami a řeznými ranami v nemocnici. Strana tedy pojala akci jako demonstraci faktu, že ještě existují lidé, kteří se nebojí ozvat. Na jejích stránkách bylo v pozvánce na akci uvedeno: „ Naším cílem je upozornit na skutečnost, že v České republice existují místa, kde slova právo a spravedlnost jsou jen prázdným pojmem“.

Průvodu se, podle textů na praporech, zúčastnili členové z Krupky, Nejdku, Ústí nad Labem a Teplic. Přijel také severočeský lídr strany Petr Kotáb. Sraz radikálů se uskutečnil po poledni na vlakovém nádraží v Mostě, poté se všichni vydali směrem k sídlišti Chanov, kde je již očekávala policie, místní obyvatelé a aktivisté, kteří protestovali proti rasismu.

Celkem bylo na místě připraveno k zásahu zhruba dvě stě policistů, především příslušníků řadové policie, kteří monitorovali situaci. Deníku Právo se k situaci vyjádřila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková: „Kromě nich jsou zapojeni i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté obvodních oddělení a strážníci městské policie. Počet nasazených policistů a techniky je odpovídající situaci."

Žádný zásah policie nakonec nebyl nutný, ke střetům nedošlo a po třetí hodině radikálové odešli.  Je ale třeba se ptát, zda k této akci muselo vůbec dojít. Oba agresoři, kteří stáli za útokem, jenž motivoval sobotní akci, jsou již zadrženi. Jeden z nich je dospělý, druhý mladistvý a možná právě nízký věk jednoho z útočníků může být motivem sobotní akce. Není neobvyklé, že se mladí útočníci, zejména pokud patří k některé menšině, vyhýbají trestním postihům za své jednání. V listopadu minulého roku napadla skupina útočníků náctiletého mladíka a dívku a trestní postih se dotkl pouze útočníků starších osmnácti let. Zbytek vyvázl bez trestu. Bohužel pokud bude platit dvojí metr při posuzování trestných činů, budou existovat i radikální hnutí a extrémní názory, které budou proti této nerovnosti ostře vystupovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio