Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V ČR vzniká Česká středoškolská unie. Bude hájit zájmy studentů

Jedním z největších problémů současného školství je neochota zabývat se zájmy studentů. Jejich návrhy na zlepšení, připomínky a nápady jsou často ignorovány. Ignorace zájmů studentů se tak stala hlavní pohnutkou k vytvoření České středoškolské unie.

Česká středoškolská unie vznikla ze dvou původně samostatně fungujících organizací – ze Středoškolské unie a Sdružení gymnaziálních samospráv České republiky (SGS ČR). SGS ČR zastupovala gymnaziální samosprávy a Středoškolská unie jednotlivce z gymnázií i jiných typů škol. Středoškolská unie ani SGS ČR ale nerostla tak rychle, jak měla v plánu, a tak se obě organizace domluvily na spolupráci a oficiálně společně fungují od 5. února jako Česká středoškolská unie. Nově vzniklá organizace se chystá zabývat otázkami, jako jsou například státní maturity, regionální školství či omezování kapacity gymnázií ve prospěch odborných škol.

„Sešli jsme se začátkem února v Praze, kde jsme začali dávat dohromady to, jak by měla vypadat naše jednotná organizace, která by zastřešovala všechny samosprávné orgány žáků. Protože si myslím, že je mnohem lepší, když budeme mít jednu organizaci, dvě organizace s podobným zaměřením i cílovou skupinou je mít jednu,“ vysvětluje důvod vzniku jednotné reprezentace školáků bývalý prezident SGS ČR Sebastián Schupke a jeden z čelních představitelů nově vznikající unie.

„Budeme se zabývat státními maturitami, chystanou reformou regionálního školství či omezováním kapacit gymnázií ve prospěch odborných škol. Chceme, aby na tato téma zazněl jednotný studentský názor, který budou státní instituce respektovat,“ vysvětluje dále Jan Papajanovský, bývalý předseda Středoškolské unie, čím se chce nová organizace zabývat.

Česká středoškolská unie plánuje několik velkých změn, které by měly posílit funkci organizace. „Chceme umožňovat dialog mezi jednotlivými zástupci samosprávných orgánů, výměnu jejich know-how, chceme pomoci zakládat nové samosprávné orgány žáků, vydat jakýsi návod, jak by tyto samosprávné orgány měly fungovat, plánujeme také navázat mezinárodní spolupráci například se Slovenskou středoškolskou unií (Stredoškolská Študentská únia Slovenska, pozn. redakce) a s mezinárodní organizací OBESSU (evropská platforma národních studentských organizací a svazů, pozn. redakce), která propojuje organizace z jednotlivých států. Jako SGS jsme se již dříve pokoušeli s OBESSU navázat spolupráci, ale tím, že jsme teď sjednocení, budeme mít v OBESSU daleko lepší podmínky pro to, abychom mohli zastupovat studenty naší republiky,“ dodává Sebastián Schupke.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio