Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Kongresovém centru proběhla konference Pražského studentského summitu

Na 350 studentů gymnázií, středních i vysokých škol z celé republiky se v pátek 9.března sjelo do Prahy, aby si vyzkoušeli 4 dny v pozici diplomatů působících na půdě mezinárodních organizací OSN, NATO a EU.

Na 350 studentů gymnázií, středních i vysokých škol z celé republiky se v pátek 9.března sjelo do Prahy, aby si vyzkoušeli 4 dny v pozici diplomatů působících na půdě mezinárodních organizací OSN, NATO a EU. Pražský studentský summit (PSS) je totiž unikátní vzdělávací projekt, který simuluje jednání všech těchto organizací. Záštitu nad celou akcí převzala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Čtyřdennímu jednání, které bylo slavnostně zakončeno v pondělí 12.března, v průběhu roku předcházelo pět přípravných setkání na půdě pražské VŠE. Zde se studenti učili metodám jednání, dozvídali se informace o současných světových problémech, měli možnost poslechnout si přednášky významných hostů. Vrcholem celého projektu však je právě konference.

"Nejvíc jsem se těšila na pátek. To proběhlo slavnostní zahájení v hotelu Ambassador na Václavském náměstí," řekla Horkým zprávám studentka Lucie. V průběhu zahájení vystoupil například primátor Prahy Bohuslav Svoboda či německý a dánský velvyslanec v ČR, studentům bylo předneseno i poselství došlé osobně od generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna.

Po společném obědě formou rautu však již přišla na řadu práce samotných zúčastněných delegátů. V odpolední části při zahájení zástupci přednesli projevy svých států, čímž odstartovali jednání následujících tří dnů, které již proběhlo v Kongresovém centru.

"Na agendě PSS se objevilo množství ožehavých témat - od konfliktu v Sýrii přes palestinskou otázku až po práva homosexuálů," řekl nám jeden z členů organizačního týmu. "Kromě předem známých bodů se delegáti museli urgentně a bez přípravy vypořádat i se simulovanou krizí, kterou bylo letos zahájení otevřeného ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a Íránem."

Pražský studentský summit je pořádaný Asociací pro mezinárodní otázky (AMO). Studentům, kteří se do projektu přihlásí a jsou vybráni, je přiřazen stát, který budou při jednání zastupovat. Kromě toho si každý účastník zvolí i výbor, v jakém se chce jednání účastnit - v rámci OSN se jedná například o Radu bezpečnosti, Radu pro lidská práva, UNESCO či Světovou obchodní organizaci. Každá ze simulovaných organizací a výborů má na PSS svá specifika - jednání modelu NATO probíhá v angličtině, model EU je zase jako jediný určen výhradně vysokoškolákům.

I příští rok se, již po osmnácté, bude PSS konat a opět bude otevřen všem zájemcům. Každý, kdo se aktivně zajímá o svět kolem sebe, rád zkouší nové věci, učí se a poznává nové lidi, by měl zvážit svou účast. Jedná se o jedinečnou šanci profitovat z množství příležitostí a rovných možností, které nám současná společnost nabízí, a kterých bychom si měli vážit a nepokládat je za samozřejmé.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio