Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Mongolsku bylo zastřeleno několik stovek Čechů

Vztah mezi Českou republikou a Mongolskem se vyostřuje. Desetitisíce Čechů mířících do Mongolska za lepšími životními podmínkami a lepší ekonomickou a politickou situací způsobují Mongolsku obrovské problémy. Azylová zařízení jsou přeplněna a v narychlo budovaných uprchlických táborech dochází k masovým nepokojům. Ten nejhorší se odehrál 23. dubna tohoto roku, kdy bylo zastřeleno několik stovek Čechů.

Za několik krátkých let proběhla celou Evropou vlna emigrující směrem do Asie, zejména do prosperujícího Mongolska, které nyní nezvládá nával nových imigrantů. Ten největší se odehrál na začátku března a znamenal další zvýšení nepokojů v uprchlických táborech v pohraničí Mongolska. Ač je na území této země mnoho národnostních uprchlických táborů, především Slovenska, Maďarska, Lotyšska či Slovinska, ten český je nejpočetnější a působí mongolské vládě nemalé problémy.

Češi utíkají ze své země zejména kvůli hospodářské krizi a nestabilní politické situaci. „Evropské jaro nás zasáhlo snad nejvíce ze všech zemí bývalé Evropské unie. Lidé ztratili důvěru. Před třemi týdny ustanovená vláda nemá prostředky, jak by situaci stabilizovala,“ říká ministr vnitra Rudolf Rymburt, který před týdnem nahradil dva týdny působícího ministra Miroslava Kaloumka, který zemřel se svojí manželkou při výbuchu nálože umístěné v jeho vozidle. Některé zdroje připouští, že Česku hrozí občanská válka. „Vztahy mezi Moravany a Čechy jsou napjaté,“ říká štábní velitel Viktor Rumpl.

Tato vyostřená situace stále více motivuje Čechy prchat ze země a tím zvyšuje napětí v uprchlických táborech v Mongolsku. „V tomto táboře jsou sice vcelku pokojné menšiny Romů, Slováků a Rumunů, avšak česká většina působí naprostý chaos. Krádeže, potyčky a vraždy jsou zde na denním pořádku,“ říká Bataar Tumujin, pracovník MIS (Mongolská integrační služba). V českém táboře je nedostatek vody, jídla, energie. „Můžou si za to sami,“ křičí Mongolka Nasia Bolomaa žijící v pohraničí. „Množí se jako zvířata, jsou všude. Vše ukradnou, vše zničí. Nejsou ochotni naučit se náš jazyk nebo pracovat. Nemají zde co pohledávat! Způsobují akorát problémy,“ dodává Nasia.

Napětí dosáhlo vrcholu právě 23. dubna, kdy se radikální skupina Čechů střetla s menšinou Moravanů. Okamžitě se začalo střílet. Mongolské pořádkové síly se na místo dostaly, až když už na zemi leželo mnoho mrtvých. „Náhle se střelci obrátili proti nám. Stříleli po našich vozech a házeli výbušné směsi. Museli jsme opětovat palbu. To však vedlo k další eskalaci. Vrcholem bylo, když nás čeští civilisté začali ve velkém počtu napadat noži a kameny. Nezbývalo nám nic jiného než do nich začít střílet,“ hájí se dnes suspendovaný velitel pořádkových sil Batu Nergui. Ten je vyšetřován za pochybení, které stálo několik stovek lidských životů. Přesné počty obětí zatím nejsou známy.

Český premiér Elman v reakci na tuto situaci prohlásil: „Utekli z naší země a převzali za sebe zodpovědnost. Zřekli se svého národa. Jejich problémy nejsou již nadále našimi problémy. V současnosti je nutné řešit situaci naší země, nikoli zahraničí.“ Mongolové však tento názor nesdílí a požadují po nově zvolené české vládě, aby zasáhla. „Pokud vláda nezasáhne, jsme ochotni spolupracovat s vlídnějším Slovenskem a Polskem a vybudovat v jejich pohraničí zeď proti Čechům. Rozšiřují nákazu krize a zločinnosti, jedině ostnatý drát a beton je dokáže zastavit,“ říká mongolský ministr zahraničí Chuluun Muunokhoi.  

Čeští imigranti zvyšují společenské napětí v Mongolsku už několik měsíců, vznikají iniciativy jako Mongolsko Mongolům, Čechy v Mongolsku nechceme a Národní hnutí odporu. Člen Ligy za Mongolsko Mongol Mongo se vyjádřil ostrými slovy: „Nemají zde co dělat. Kradou a berou lidem práci. Zabírají místo v naší zemi a šíří nepokoje a násilí! Požaduji více takových incidentů! Postřílet ty bílé Čechy! Je to pouze dotěrný a ohavný hmyz!“  Mongolská vláda mezitím projednává zrušení Ligy za Mongolsko jako nedemokratické strany.

V květnu se má sejít summit asijských velmocí, na kterém se bude řešit problematika imigrace. Reakce vzešla z události, která se stala 18. dubna. Ten den se ve Středozemním moři převrátila loď na cestě z Itálie do bohaté Libye s více jak sedmi sty uprchlíky na palubě. Předběžné odhady ukázaly, že mezi oběťmi bylo také zhruba 540 Čechů. Loď se údajně převrátila, když se uprchlicí snažili upozornit a přivolat kolem projíždějící tanker. „Situace je téměř neřešitelná. Česká vláda se nesnaží pomoci svým občanům a stabilizovat situaci v zemi. Počet uprchlíků se navyšuje, což vede k rozšiřování všech možných sociálních i ekonomických problému dál do vyspělých ekonomik,“ říká Sukhbataar Köhl odborník přes imigraci a člen AAHN (Asociace asijských pomáhajících národů). „Nevím v co jiného doufat než v zázrak. Situace bude dál pokračovat a bude zbytečně ztraceno mnoho lidských životů, ať už vymyslíme sebelepší řešení,“ dodává skepticky.

Obr. http://michaelcreasy.com/photos/mongolia.html

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio