Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Německu mají před Velikonoci otrávená biovejce

Kontaminovaná vejce se objevila v nejlidnatější spolkové zemi Německa, v Severním Porýní - Vestfálsku. Již v roce 2010 a na začátku roku 2011 se na témže místě vyskytly stejné problémy s kontaminací produktů.

Kontaminovaná vejce se objevila v nejlidnatější spolkové zemi Německa, v Severním Porýní - Vestfálsku. Již v roce 2010 a na začátku roku 2011 se na témže místě vyskytly stejné problémy s kontaminací produktů. Tehdy bylo závadné krmivo, vejce i vepřové maso, a tato aféra otřásla německým zemědělstvím. 

Jedovatým dioxinem, respektive jedovatou látkou PCB, byla podle regionálního ministerstva pro ochranu spotřebitele nakažena vajíčka s označením "biokvalita", která podnik dodával hlavně do supermarketů. Byla s datem trvanlivosti do 31. března.

Farma, která tyto výrobky dodávala, se prezentovala jako biofarma. Měla k dispozici dvacet pět tisíc nosnic. "Závadná vejce pocházela ze dvou až čtyř hal německého bioproducenta," informoval server Novinky.cz. Místní úřady už farmu zavřely, o který statek konkrétně jde však nechtějí sdělit. Zatím je prý vše v šetření. 

Vejce obsahovala podle zemského ministerstva pro ochranu spotřebitelů šestkrát vyšší koncentraci polychlorovaných bifenylů (PCB), než je povoleno. Nyní se zkoumá, jak se jedovatá látka do vajec dostala, výsledky testů by měly být známy do pátku. Ve hře je například možnost, že se nosnicím dávalo krmivo s vyšší dávkou dioxinu. Nebezpečí nastává, když se dioxin konzumuje častěji. Tato látka je karcinogenní, způsobuje rakovinu jater a slinivky břišní.

Ministerstvo v Düsseldorfu ujistilo, že se jedná o ojedinělý případ. Otázkou je, jestli se vejce nedostala za hranice Německa. V době nadcházejících Velikonoc je toto téma dosti aktuální.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio